• November Maas

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Landschap, meer dan natuur alleen

  • November Ravenvennen

     

     

     

     

    Namens de natuur uw gastheer

  • November Rozendaal

     

     

     

     

     

    Geleend van onze kinderen

  • November Weerterbos

    Namens de natuur uw gastheer

  • November Ingendael

     

     

     

     

     

    Geleend van onze kinderen

Lastige klus op Nieuw Ehrenstein

Lastige klus op Nieuw Ehrenstein
woensdag, 20 september 2017
 
Voorzichtigheid geboden bij restauratie.
 
 
Stichting het Limburgs Landschap is in samenwerking met de gemeente Kerkrade, gesteund door de provincie Limburg, bezig met een groot project in de Anstelvallei. Er komen nieuwe recreatieve routes, meer natuur en de restauratie van de monumenten in de vallei is gestart.
 
Om verder verval te voorkomen, heeft Het Limburgs Landschap eerst maatregelen aan het villagedeelte van Hoeve Nieuwe Ehrenstein uitgevoerd. Nu is de Stichting voortvarend bezig met de restauratie van de eeuwenoude stallen van de hoeve. Een ingestort dak van de oude melkstal met aangrenzende woning is uit veiligheidsoverwegingen al weggehaald. Ondertussen heeft één vleugel van de U-vormige hoeve al een nieuw dak en het muurwerk is ingrijpend onder handen genomen. Het bereikte resultaat geeft goed aan hoe mooi het karakteristieke carrévormige complex gaat worden.
 
Stevig aanpakken
Sinds deze maand is aannemer Coppes begonnen met het demonteren van de dakconstructie van het tweede deel van de schuur [foto Mark Rovers]. Daarbij werd snel duidelijk dat dit deel zeer slecht is. De muren moeten gestut worden omdat de zware dakbalken deels weggerot zijn en één is zelfs doormidden gebroken. Een gevaarlijke situatie en dus reden voor maatwerk. Deze week gaat de aannemer als extra maatregel de hele boel stutten. Volledig uittakelen van de balk met een kraan gaat niet lukken. Daarom zal de enorme balk stukje bij beetje weggezaagd worden om zo verdere schade aan het muurwerk te voorkomen. En dan is het tijd voor een nieuwe balk die de stevigheid aan de schuur moet teruggeven. Die wordt wel met een kraan in gehesen. Echt precisiewerk. Aansluitend kan dan weer met de verdere opbouw van dit bijzondere complex begonnen worden.

Er op uit

In het nieuws