• Mei Bemelerberg

   

   

   

   

   

   

   

   

  Landschap, meer dan natuur alleen

 • Mei De Baend

   

   

   

   

   

   

   

  Namens de natuur uw gastheer

 • Mei Maasplassen

   

   

   

   

  Dicht bij de mens, dicht bij de natuur

Erfgoedweekenden

Een heel jaar Erfgoedweekenden

Elk tweede [volle] weekend van de maand in 2018 

 

2018 is Europees jaar van het Cultureel Erfgoed. Als Limburgs Landschap beheren we veel erfgoed, zowel oud landschap als de bijbehorende monumenten. Die vertellen allemaal een verhaal en vormen zo mede onze regionale identiteit. De komende maanden krijgt u de kans om extra veel erfgoed te bezoeken. En dat is meer dan alleen een gebouw. Misschien een mooie aanleiding om zelf die monumenten met hun verhalen te gaan ontdekken? Kom vooral langs!

 

Kasteelruïne Stein

De regio rondom Stein heeft een belangrijke rol gespeeld bij de Tachtigjarige Oorlog. De eerste beeldenstorm was net geweest, twee edelen Diederik en Gijsbert van Bronckhorst-Batenburg, bewoners van Kasteel Stein, werden op 1juni 1568 in Brussel onthoofd in opdracht van de Spaanse Hertog van Alva vanwege hun steun aan Willem van Oranje en de protestanten. Ze waren gevangen genomen na een eerdere aanval op Amsterdam. Twee dagen later ondergingen de hertogen van Egmond en Horne hetzelfde lot. Willem van Oranje stak in 1568 met 25.000 tot 35.000 soldaten bij Obbicht de Maas over en kwam zo in opstand tegen Filips II. Dit alles leidde tot de Tachtigjarige Oorlog.
 
14-15 april Bezoek Kasteelruïne Stein
De Stichting Erfgoed Stein organiseert samen met het Ecrevissecomite een heel programma in de regio om zo deze ingrijpende periode uit de Nederlandse geschiedenis te herdenken. Speciaal is een open weekend op 14 en 15 april in en rond de Kasteelruïne van Stein [foto Fons Verhoeve].
Tijdens het weekend geven leden van de re-anactment groep ‘Het Woud der Verwachtingen’ acte de presence. Kasteelvrouwe Cunigonde, Gravin van Meurs en Vrouwe van Bronckhorst zijn gevraagd om de opening te verrichten van de middeleeuwse kruidentuinen met keuken- verf- en geneeskruiden. In het Museum van Grafcultuur is geopend en dit weekend is ook de historische fietstocht 1568 verkrijgbaar. Een totaalprogramma voor een hele dag onderdompelen in erfgoed. 
 

  Meer info over excursies in onze agenda.