• Juni Houthuizer Molen

   

   

   

   

   

   

   

  Dicht bij de mens, dicht bij de natuur

 • Juni Eys

  Landschap, meer dan natuur alleen

 • Juni Isabellegreend

   

   

   

   

   

    

  Lees het landschap

Kwartaalblad

 

Lente!

Verlangen naar de lente met volop verrassingen

32 pagina's Lente

voorplaat lente

Mooi dichtbij | Lente

Interview
Wilfred Alblas is nu ruim een jaar de nieuwe directeur-rentmeester van Het Limburgs landschap. Een mooi moment om eens naar zijn ervaringen te vragen. Hoe bevalt het deze econoom bij Het Limburgs Landschap? Lees hier het complete interview…..
 
Buitenshuis: Wolf
Het zal ook u niet ontgaan zijn, de wolf heeft zijn intrede gemaakt in de Nederlandse natuur. Arjan Ovaa neemt u mee met wolf Naya.
 
Europees Jaar van het Culturele erfgoed
2018 is uitgeroepen tot het Europees jaar van het Cultureel Erfgoed. Het Limburgs Landschap organiseert elke tweede weekend van de maand een erfgoedweekend. In april staat er veel te gebeuren op kasteelruine Stein. Komt u ook. Lees meer….
Ook de fotowedstrijd 2018 staat in het teken van het themajaar. Lees meer….
 
Aankopen | Beheerprojecten
Afgelopen periode kwam een grote grondruil tussen de terreinbeherende organisaties tot stand, waarbij Het Limburgs Landschap in totaal 150 ha natuur erbij heeft gekregen.
Depositie [neerslag] van onder andere stikstof, afkomstig uit de landbouw, maar ook uit verkeer en industrie, zorgt nog steeds voor een sterke verzuring en vermesting van onze natuurgebieden. Het is een probleem dat door de overheid wordt onderkend. Door financiële middelen uit de PAS [Programmatische Aanpak Stikstof] konden wij extra herstelmaatregelen uitvoeren, zoals op Landgoed de Hamert bij Wellerlooi en bij de Bemelerberg.
 
Kasteeltuinen Arcen
De deuren van Kasteeltuinen Arcen hebben op 29 maart de kasteelpoorten weer wagenwijd opengezet. Komende maanden bent u weer van harte welkom. Met Pasen is er een groot ridderspektakel en de komende weken kunt u het voorjaar op en top voelen door de tienduizenden bloembollen en de vele voorjaarsbloeiers.
Wist u dat Kasteeltuinen Arcen al voor de derde maal op rij door de ANWB gekozen is tot leukste uitje van Limburg?
Beschermers ontvangen korting op dagkaarten en abonnementen. Lees meer over beschermerskorting of bezoek de website Kasteeltuinen Arcen.
 
Bruggenhoofd, vlinderbeheerder, wilde bijen….
Jos Berends werd op zaterdag 3 maart door de Vlinderstichting uitgeroepen tot vlinderbeheerder van 2018. Guus Urlings maakt een wandeling over de Eckeltse vennen en in Hand aan de Schop kijken we terug op natuurherstelproject Heerenven bij Landgoed de Hamert. Daarnaast staat de wilde bij in de schijnwerpers in dit lentenummer.
 
Wandelspecials
Speciale wandeltochten naar aanleiding van de januaristort wordt door onze boswachter Leo Kuipers verzorgd op zondag 8 april en Henk Heijligers nodigt u uit voor een speciale bloesemwandeltocht op zondag 15 april die exclusief wordt verzorgd voor Beschermers van Het Limburgs Landschap.
Op zondag 27 mei kunt u de parels van de Nederlandse natuur ontdekken in de ANWB Lenterondjes. Bij Het Limburgs Landschap worden in Landgoed Arcen routes uitgezet. 
 
Onder water
In een nieuwe rubriek duiken we ditmaal letterlijk onder water en zoomen in op microscopisch kleine sieralgen in de omgeving van Sarsven en de Banen.  
    

Kinderbijlage huiszwaluw

bijlage huiszwaluw

De lentebijlage gaat over de huiszwaluw; deze kinderbijlage is hier gratis te downloaden. Laat zien waar jij een zwaluwnest hebt ontdekt. Stuur dit op voor 9 mei 2018 op [adres, zie kinderboekje]. 

 

Een veelheid aan fraaie onderwerpen in dit kwartaalblad. Gratis voor Beschemers. Geen lid van Het Limburgs Landschap en toch een kwartaalblad ontvangen. Vraag een gratis exemplaar aan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.