• September Hamert

   

   

   

   

   

   

   

   

  Namens de natuur uw gastheer

 • September Goedenraad3

   

   

   

   

   

   

   

   

  Dicht bij de mens, dicht bij de natuur

 • September Goedenraad

   

  Lees het landschap

 • September Goedenraad1

   

  Landschap, meer dan natuur alleen

Persberichten

Goed weer voor bloeiende heide
Geplaatst op donderdag, 09 augustus 2012

De regen van de afgelopen weken was voor vele vakantiegangers ronduit vervelend. Voordeel is wel dat nu de heide massaal in bloei lijkt te komen. Natuurlijk een schrale troost voor een verregende vakantie, maar wel prettig voor mensen die nog volop van de nazomer willen genieten. Augustus is DE maand om te genieten van de overweldigende paarse bloemrijkdom van de struikheide en zo heeft het slechte weer van afgelopen weken dan toch nog een positief staartje.

Lees verder...
Nieuwe toekomst Westmeerven, Hamert
Geplaatst op woensdag, 08 augustus 2012

Stichting het Limburgs Landschap gaat de komende weken aan het werk bij het Westmeerven op Landgoed de Hamert. De kwaliteit van het venwater laat te wensen over. Door hier onderhoud uit te voeren krijgen tal van typische vensoorten weer volop kansen. Wandelaars kunnen de ontwikkelingen van dichtbij volgen.

Lees verder...
Opgravingen bij ‘Oude pastorie’ in Beek
Geplaatst op dinsdag, 07 augustus 2012

Tussen Beek en Neerbeek ligt een historisch waardevol complex, de Oude Pastorie met omringende gronden. Het zijn de laatste restanten van wat ooit een grote Vroenhof was. Het was al in de 12e eeuw het bestuurlijk centrum van de Heren van Beek. Het heeft een lange geschiedenis waarvan veel bekend is in de archieven. Op oude kaarten is de structuur van het oude complex te zien. Om dat Het Limburgs Landschap het complex deels wil restaureren is ‘bewijs’ nodig of de oude afbeeldingen en kaarten wel kloppen. Op maandag  6 augustus is daarom begonnen met archeologische opgravingen door de archeologen van bureau Raap.

Lees verder...
Geplaatst op zaterdag, 14 juli 2012

Tentoonstelling Stichting het Limburgs Landschap

Infocentrum Groote Heide van Stichting het Limburgs Landschap is voor de komende maanden omgebouwd in een echt insectenparadijs. U vindt er prachtige foto’s van insecten die helpen bij de bestuiving van bloemen en planten. Dankzij deze insecten kunnen wij mensen genieten van prachtige bloemen en lekkere vruchten.

Lees verder...
Kansen voor de Grauwe klauwier
Geplaatst op zaterdag, 07 juli 2012

Jaarlijks wordt door SOVON Vogelonderzoek Nederland ‘het jaar van…’ uitgeroepen. Dit jaar staat in het teken van de klauwieren. Reden voor Stichting het Limburgs Landschap om juist voor deze karakteristieke soort extra beheermaatregelen uit te voeren. Maar er zijn meer soorten die profiteren en ook u kunt volop genieten van zo’n gevarieerd en rijk natuurlijk landschap.

Lees verder...
Hoogwatergeul Raaijweide in Venlo op ludieke wijze opgeleverd
Geplaatst op donderdag, 07 juni 2012

Op donderdag 7 juni is het provinciale Zandmaas 2-project Raaijweide officieel opgeleverd. Na 4,5 jaar voorbereiding en 1,5 jaar uitvoering is de hoogwatergeul aan de Maas in Venlo een feit. Bij deze mijlpaal werd in het veld stilgestaan door een groep genodigden, zowel financiers als uitvoerders. Hoogtepunt vormde een ludiek spel over het project: de Raaijweide Challenge.

Lees verder...
Nieuwe groene energie voor de Groote Heide
Geplaatst op dinsdag, 05 juni 2012

Afgelopen januari ontdekten een aantal vrijwilligers van Stichting het Limburgs Landschap dat de zonnepanelen op het dak van het Infocentrum waren gestolen. Einde verhaal met de groene energie voor het Infocentrum Groote Heide in Venlo. De diefstal werd opgepakt door de pers en gelukkig kwam er hulp uit verwachte hoek: de Zonnefabriek.

Lees verder...
Pannenbier voor ketelhuis Frankenhofmolen VaalsPannenbier voor ketelhuis Frankenhofmolen Vaals
Geplaatst op maandag, 28 mei 2012

De Frankenhofmolen tussen Vaals en Holset is een bijzonder industrieel monument, gelegen in een zeer aantrekkelijk landschap. Het Limburgs Landschap kocht de bouwval eind 2007 en zag zich voor de uitdaging gesteld dit bijzondere complex een nieuwe toekomst te geven. De laatste jaren is door inzet van velen de oude grandeur van het complex aan het terugkomen. Het hele hoofdgebouw is nagenoeg klaar, de laatste kozijnen komen er binnenkort in. Sinds dit voorjaar is het hele molenwerk weer functioneel na een zeer ingrijpende restauratie waarbij ook toevoerkanalen en stuwen zijn hersteld. Aan de restauratie van het woonhuis wordt in het huis nog de laatste hand gelegd. Dus er is sprake van een totale metamorfose van de bouwval.

Lees verder...
Nieuwe plekken voor zeldzame gagel op Landgoed de Hamert
Geplaatst op dinsdag, 22 mei 2012

Komende weken wordt door Stichting het Limburgs Landschap 5 hectare vochtig grasland aan de Twistedenerweg bij Wellerlooi heringericht. Er komen ondiepe plassen met gevarieerde oevers met struiken en heidebegroeiing. Het doel is om het leefgebied voor schaarse heidesoorten in Noord-Limburg uit te breiden. Het wordt landschappelijk afwisselender waardoor er meer kansen komen voor typische soorten als gagel, heikikker, heideblauwtje, koraaljuffer en de watersnip.

Lees verder...
Nieuw bezoekerscentrum Nationaal Park De Maasduinen
Geplaatst op zondag, 13 mei 2012

Nationale Parken hebben naast mooie landschappen ook extra recreatieve en educatieve voorzieningen. Vaak horen daar bezoekerscentra bij en even vaak is dat in of bij oude gebouwen. Soms wordt er ook nieuw gebouwd. Stichting het Limburgs Landschap zag zich voor een uitdaging gesteld toen zij gevraagd werd de kar te trekken voor een nieuw bezoekerscentrum voor Nationaal Park de Maasduinen. De locatie was namelijk een buiten gebruik gesteld sluizencomplex bij een voormalige zandwinplas langs de Maas. Diverse architecten beten hun tanden stuk op dit weerbarstige gebied. Johan Cornelis en André Galetzki van CéGé architecten kwamen met het idee een gebouw over de sluis te bouwen dat meteen een verbindingsbrug kon worden voor de bezoekers. Tegelijk maakte zij een totaalplan voor het hele industriële complex.

Lees verder...
Opening nieuw bezoekerscentrum De Maasduinen
Geplaatst op dinsdag, 08 mei 2012

Op zaterdag 12 mei opent het spiksplinternieuwe Bezoekerscentrum De Maasduinen haar deuren. Gedurende de hele week zijn er activiteiten voor jong en oud om dit te vieren. Iedereen is van harte welkom tijdens de feestweek die tot en met 19 mei gaat duren. U komt toch ook?

Lees verder...
28 april wandeldag Noord- en Midden-Limburg Nieuwe wandelgids is succes.
Geplaatst op maandag, 23 april 2012

De vorig jaar uitgebrachte wandelgids van het Maas-Niederrheinpad blijkt veel mensen aan te spreken. Dit nieuwe “Streekpad” is ruim 340 km lang. De mensen van Het Limburgs Landschap zien met grote regelmaat mensen met de wandelgids onderweg om de mooiste plekjes van Noord- en Midden-Limburg te verkennen. Om nog meer mensen deze route te laten ontdekken, wordt er op 28 april een speciale wandeldag georganiseerd door het zogenaamde LAW-Wandelplatform. Men kan op 5 plekken om 10.00 uur vertrekken om onder leiding van een van de routevrijwilligers een etappe te lopen. Speciaal op deze dag is bij de begeleiders het wandelrouteboek met korting te koop.

Lees verder...
Nieuwe toekomst voor Oude Pastorie in Beek Gemeente Beek en Stichting het Limburgs Landschap tekenen overeenkomst
Geplaatst op donderdag, 05 april 2012

Woensdag 10 april hebben burgemeester Ralf Krewinkel van de gemeente Beek en de heer Ger Frenken, directeur-rentmeester van Stichting het Limburgs Landschap in aanwezigheid van gedeputeerde Noël Lebens van de provincie een overeenkomst ge-tekend voor de herontwikkeling van het rijksmonument de ‘’Oude Pastorie’’en de di-recte omgeving. Het is de bedoeling dat de Oude Pastorie een bij het landschap pas-sende recreatieve en toeristische functie krijgt. Een plek voor recreatie, ontmoeting en beleving van natuur en cultuurhistorie.

Lees verder...
Wandelpaden die heidegebieden verbinden
Geplaatst op dinsdag, 28 februari 2012

De Maasduinen tussen Venlo en Gennep staan bekend om hun uitgestrekte heidevelden.
In deze verder bosrijke omgeving ligt nog een groot aantal kleinere en minder bekende heideterreinen. Om de kleine en grote heideterreinen met elkaar te verbinden gaat Het Limburgs Landschap deze maanden een aantal verbindingsstroken aanleggen door de bossen van de Maasduinen. Dat gebeurt voor het merendeel langs wandelpaden zodat het afwisselendere landschap ook door wandelaars te ervaren is. Diverse soorten kunnen zich via die nieuwe ontsluitingen goed verplaatsen van gebied naar gebied.

Lees verder...
Ijspret bij Stichting het Limburgs Landschap
Geplaatst op vrijdag, 03 februari 2012

Ieder jaar behoren de natuurgebieden van Het Limburgs Landschap bij de favoriete schaatsplekken in Limburg: De Banen bij Nederweert-Eind, het Heerenven bij Wellerlooi en de Venkoelen bij Venlo.

Lees verder...
<<  13 14 15 16 17 [1819  >>  

Er op uit