• Januari Maas

   

   

   

   

   

  Dicht bij de mens, dicht bij de natuur

 • Januari Dubbroek

   

   

   

   

   

   

   

  Landschap, meer dan natuur alleen

 • Januari Sarsven

   

  Geleend van onze kinderen

 • Januari Grooteheide

  Namens de natuur uw gastheer 

   

   

   

   

   

   

   

Chrysantenfestival Kasteeltuinen Arcen

Chrysantenfestival Kasteeltuinen Arcen
zaterdag, 01 oktober 2016
 
Chrysantenfestival Kasteeltuinen Arcen 15 oktober t/m 6 november
 
 
Op 15 oktober start de kleurrijke afsluiting van het tuinseizoen van Kasteeltuinen Arcen. Hierbij zorgt de chrysant, als zo’n beetje de laatste bloeier van het jaar, voor een bijzonder kleurenpalet [foto Henk Heijligers]. De creatieve composities gemaakt met bijna 10.000 bolchrysanten worden ondersteund door een grote variëteit aan heideplanten. Ook in de herfstbloemenshow die in het Kasteel te zien is, wordt volop gebruik gemaakt van chrysanten en heideplanten. 
 
Heilige bloem of grafplant?
In Japan is de chrysant een heilige bloem met een heldenstatus; een symbool voor lang leven en staat verder voor nobelheid, trouw en eerlijkheid. In Nederland daarentegen wordt de veelzijdige bloem sterk ondergewaardeerd en staat met name de bolchrysant vaak te boek als grafplant. Maar sinds enkele jaren is de chrysant weer bezig aan een comeback en ontdekken ook hedendaagse arrangeurs en bloembinders de vele bijzondere variëteiten van deze plant. Kwekers hebben een veelheid aan nieuwe variëteiten gecreëerd waarvan een aantal nieuwe soorten speciaal zijn gekweekt voor het Chrysantenfestival.
 
De grootste bolchrysant ter wereld!
In een bijzonder project wordt momenteel gewerkt aan de grootste bolchrysant ter wereld van meer dan 6 meter doorsnede. Het object is opgebouwd met de bolchrysant “Primo Pistache”, een nieuwe soort bolchrysant met een lichtgroene kleur. Deze plant maakt deel uit van de Belgian Mums, de variant die door het hele park gebruikt wordt voor de tientallen arrangementen.
 
Portret van Professor Deusser uit honderden heideplanten
Professor August Deusser was kunstschilder en de laatste bewoner van Kasteel Arcen. Enkele van zijn werken hangen sinds enkele jaren weer in het Kasteel. Tijdens het herfstevenement zal een zelfportret worden uitvergroot en vervaardigd met heideplanten. 
Deze prachtige variaties aan heideplanten ofwel calluna’s komen uit het Duitse grensgebied en worden beschikbaar gesteld door Europlant Canders en Florifair. Het portret van Professor Deusser is te zien in het Amfitheater van het park en is bijna 20 m² groot.
 
Een Kasteel vol bloemenkamers
In het Kasteel is een bijzondere herfstbloemenshow te zien. Het designteam van MarkHark en het bloementeam van Kasteeltuinen Arcen staan garant voor een spectaculaire florale show. In de hoofdrol natuurlijk de chrysanten in vele variaties; deze zijn ter beschikking gesteld door de Nederlandse snijchrysantenkwekers verenigd in de Stichting Chryson.
 
Het Chrysantenfestival loopt simultaan met de avondopenstelling van het park, Enchanted Gardens. De tuinen zijn van 15 oktober t/m 6 november elke avond geopend van 18.00 uur tot 22.00 uur.

Er op uit