• Januari Maas

   

   

   

   

   

  Dicht bij de mens, dicht bij de natuur

 • Januari Dubbroek

   

   

   

   

   

   

   

  Landschap, meer dan natuur alleen

 • Januari Grooteheide

  Namens de natuur uw gastheer 

   

   

   

   

   

   

   

 • Januari Sarsven

   

  Geleend van onze kinderen

Hoogcruts: hoogste punt

Hoogcruts: hoogste punt
maandag, 14 september 2015

 

Hoogste punt restauratie kloosterruïne Hoogcruts bereikt
Limburgs Landschap verheugd met bereikte resultaat

 

Wie de ruïne van het in 1979 afgebrande klooster Hoogcruts kende toen Het Limburgs Landschap dit complex kocht zal misschien gedacht hebben: waar beginnen ze aan? Een terechte vraag. Wie het complex nu ziet zal verbaasd zijn. Geduld loont. 

hc HLI 4832

11 september 2015 werd het hoogste punt bereikt en was er volgens traditie ook een symbolische handeling. Wethouder Armand Opreij van de gemeente Eijsden-Margraten en Ger Frenken van Stichting het Limburgs Landschap metselden een waterdichte koker op het hoogste punt in de muur van de kerk. Projectleider René Gerats van Het Limburgs Landschap, Karl Pesch de restauratiearchitect en Harrie Degens van Bouwbedrijf Coppes hadden daarvoor ook de officiële oorkonde al getekend.

hc HLI 4899 

 hc HLI 4865

 Kloosterruïne Hoogcruts een waterdichte koker in de muur van de kerk gemetseld. Daarin een speciale oorkonde getekend door de bij de restauratie betrokken organisaties. Foto's: Stichting het Limburgs Landschap, Henk Heijligers.

Het in 1979 afgebrande klooster van Hoogcruts tussen Slenaken en Noorbeek lag ruim 30 jaar lang te verkommeren. Na lang overleg en steuntoezeggingen van de toenmalige gemeente Margraten, de provincie Limburg en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, heeft Het Limburgs Landschap besloten de stap te nemen en te starten met consolidatie van de ruïne. Sinds de aankoop in 2011 zijn er grote stappen gezet. De villa is ondertussen weer onder dak. Aansluitend is de volledig vervallen kerk onder handen genomen. 11 september werd gevierd dat de oorspronkelijke kerk weer herkenbaar is.

hc HLI 4838

hc HLI 4851

Openluchtkerk
De kerk werd eind 18-de eeuw, toen kloosters door politieke omwentelingen verboden werden, graanschuur. Begin vorige eeuw werd die schuur weer kerk met ernaast allerlei gebruiksruimtes. Bij de brand in 1979 brandde de kerk volledig af. Het dak van de oorspronkelijke kerk is bij de brand verdwenen, alsmede de voorgevel waar ooit de klokkentoren tegenaan stond. Door de brand werden veel relatief jonge bouwkundige aanpassingen weer vernietigd. Na de aankoop door Het Limburgs Landschap werd een restauratieplan opgezet en begon de fundraising. Geld om de kerk volledig te restaureren is er niet. Maar behouden wat er is, om zo de geschiedenis zichtbaar te houden bleek wel haalbaar. De historische ruimte blijkt na ingrijpende werkzaamheden ook zonder dak zeer sfeervol.

hc HLI 4950

hc HLI 4924

Orde van het Heilig graf
Ooit ontstond dit bedevaartsoord vanwege de aanbidding van het heilig kruis van Christus en het heilig graf. Hier huisden de Sepulchrijnen. De oorsprong van Hoogcruts lag bij het klooster van het heilig Graf in St Odiliënberg. Hoewel de orde van de Sepulchrijnen uitgestorven is, zijn de zusters van Sint Odiliënberg nog steeds zeer betrokken. Het zijn zogenaamde slotzusters die nooit buiten hun klooster komen. Het is wel geregeld dat ook de zuster de oorkonde hebben kunnen tekenen om zo de historische geschiedenis van deze plek blijvend te onderstrepen.

Er op uit