• December Mortelshof

   

   

   

   

   

   

   

  Landschap, meer dan natuur alleen

 • December Maascorridor

  Dicht bij de mens, dicht bij de natuur

 • December Hamert

   

   

   

   

   

   

  Namens de natuur uw gastheer

 • December Jammerdal

   

   

   

   

   

   

   

  Geleend van onze kinderen

 • December Cottessen

  Lees het landschap

 • December Zwart Water

    

  Namens de natuur uw gastheer

Kunst Rob Scholte in NATO groeve

Kunst Rob Scholte in NATO groeve
donderdag, 12 september 2013

 

Rob Scholte brengt kunst onder in ondergronds NATO-hoofdkwartier.

 
 
Kunstenaar Rob Scholte stelt werk tentoon diep in de mergelgrotten van de Cannerberg in Maastricht, het voormalige NATO-hoofdkwartier. Als symbolische  bescherming tegen de stille oorlog boven de grond. Onder de titel ‘Shelter’. 
 
Het werk van Scholte, N8W8, is een verwijzing naar de Nachtwacht  van Rembrandt die tijdens de Tweede Wereldoorlog samen met andere wereldberoemde schilderijen door de Duitse bezetter werd verborgen in de sint Pietersberg aan de overkant van het Jekerdal. Dit uit angst dat ze door oorlogshandelingen in het westen van Nederland verloren zouden gaan. 
 
Het werk van Rob Scholte is gebaseerd op zijn kunstwerken die Embroideries heten: geborduurde replica’s van voor iedereen bekende kunstwerken zoals het Melkmeisje van Johannes Vermeer. Hij laat ze zien aan de achterzijde waardoor de ambachtelijkheid van kunst bloot ligt. Je ziet de steken van de maker en daarmee de liefde en de zorgvuldigheid waarmee het gemaakt is. Scholtes N8W8 toont de achterkant van de geborduurde Nachtwacht. Op ware grootte. 
 
De expositie van N8W8 in de Cannerberg maakt deel uit van een project Oda Maastricht van het Venrayse kunstinstituut Odapark dat misschien wel uniek in zijn soort is. De donkere, vochtige grotten, tijdens de Koude Oorlog bevolkt door militairen uit vele landen, gaan dienst doen als expositiezalen voor hedendaagse kunst. Odapark werkt hiervoor nauw samen met Stichting het Limburgs Landschap, eigenaar van het ondergrondse complex. 
 
Bij wijze van proef trapt Rob Scholte af. N8W8 wordt tentoongesteld aan het eind van het 8 kilometer lange gangenstelsel, om voor dit eerste bezoek alle aandacht naar de unieke locatie te kunnen laten uitgaan. Het werk is alleen zichtbaar door lampen die bezoekers meebrengen. 
Tegelijk is er een grote tentoonstelling van Rob Scholte in Venray bij Odapark. Titel: No Expo. 
 

Er op uit