• Januari Sarsven

   

  Geleend van onze kinderen

 • Januari Dubbroek

   

   

   

   

   

   

   

  Landschap, meer dan natuur alleen

 • Januari Grooteheide

  Namens de natuur uw gastheer 

   

   

   

   

   

   

   

 • Januari Maas

   

   

   

   

   

  Dicht bij de mens, dicht bij de natuur

Natuurlijk Limburg: 85 jaar Limburgs Landschap

Natuurlijk Limburg: 85 jaar Limburgs Landschap
woensdag, 24 augustus 2016
 
Natuurlijk Limburg met 85 jaar Stichting het Limburgs Landschap | Veel bereikt door natuurherstel en restauraties
 
Vanaf zondag 4 september is de populaire serie Natuurlijk Limburg weer te zien op L1 televisie. Dit seizoen staat de serie in het teken van 85 jaar Stichting het Limburgs Landschap. Iedere week wandelt Edmond Staal van Het Limburgs Landschap samen met een collega door een van de natuurgebieden van de stichting.
 
In 1931 werd deze particuliere stichting opgericht om de Boshuizerbergen bij Venray te redden van ontginningen. Inmiddels is ze uitgegroeid tot een natuurorganisatie die niet weg te denken is uit de Limburgse samenleving. Samen met de steun van velen zijn in heel Limburg inmiddels meer dan 80 natuurgebieden veiliggesteld zoals Landgoed de Hamert in Wellerlooi, het Weerterbos bij Nederweert, gebieden in het Geuldal en recent ook de Anstelvallei in Kerkrade. Veiligstelling door aankoop is de basis, aansluitend wordt er uitgekiend beheerd om de kwaliteit van landschap te verbeteren en soortenrijkdom te stimuleren. In deze nieuwe serie laat de stichting zien wat er dankzij die herstelprojecten bereikt is. 
De laatste jaren is er ook veel extra energie gestopt in het restaureren van historische gebouwen. Zo kregen molens, kastelen en oude boerderijen weer een functie en worden zo behouden voor komende generaties. In 15 afleveringen krijgt de kijker een goed beeld van wat er bereikt is door natuurherstel en restauraties door de jaren heen. 
 
Wandeltip
Programmamaker Maurice Nijsten heeft voor deze serie landschapbeelden uit het verleden en heden met elkaar gecombineerd om de kijker een goed beeld te geven van wat er is bereikt tijdens 85 jaar Stichting het Limburgs Landschap. Wat de natuurterreinen met elkaar gemeen hebben is dat er overal veel gerecreëerd wordt. In iedere uitzending wordt recreanten gevraagd waarom dat natuurgebied hun favoriete plek is en waarom zij de natuur dichtbij zo belangrijk vinden. Dat is daarmee meteen een leuke wandeltip voor de kijkers. 
 
Natuurlijk Limburg
De nieuwe serie van ‘Natuurlijk Limburg’ start op zondag 4 september 2016 en is elke zondag tot medio december te zien om 10.00, 12.00, 14.00, 16.00 en 17.00 uur op L1TV. Aflevering gemist? Op de website van L1 TV en van Het Limburgs Landschap zijn alle afleveringen nog eens rustig terug te kijken. 
 

Er op uit