• Augustus Houtsberg

     

     

     

     

     

     

     

    Dicht bij de mens

     

  • Augustus Groote Heide

     

     

     

     

     

     

    Lees het landschap

  • Augustus Eckeltse Bergen

     

     

     

     

    Landschap, meer dan natuur alleen

  • Augustus Gennepse Hei

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Namens de natuur uw gastheer

Nieuw bezoekerscentrum Nationaal Park De Maasduinen

Nieuw bezoekerscentrum Nationaal Park De Maasduinen
zondag, 13 mei 2012

Nationale Parken hebben naast mooie landschappen ook extra recreatieve en educatieve voorzieningen. Vaak horen daar bezoekerscentra bij en even vaak is dat in of bij oude gebouwen. Soms wordt er ook nieuw gebouwd. Stichting het Limburgs Landschap zag zich voor een uitdaging gesteld toen zij gevraagd werd de kar te trekken voor een nieuw bezoekerscentrum voor Nationaal Park de Maasduinen. De locatie was namelijk een buiten gebruik gesteld sluizencomplex bij een voormalige zandwinplas langs de Maas. Diverse architecten beten hun tanden stuk op dit weerbarstige gebied. Johan Cornelis en André Galetzki van CéGé architecten kwamen met het idee een gebouw over de sluis te bouwen dat meteen een verbindingsbrug kon worden voor de bezoekers. Tegelijk maakte zij een totaalplan voor het hele industriële complex.

bezoekerscentrum De Maasduinen


Nationale Parken hebben naast mooie landschappen ook extra recreatieve en educatieve voorzieningen. Vaak horen daar bezoekerscentra bij en even vaak is dat in of bij oude gebouwen. Soms wordt er ook nieuw gebouwd. Stichting het Limburgs Landschap zag zich voor een uitdaging gesteld toen zij gevraagd werd de kar te trekken voor een nieuw bezoekerscentrum voor Nationaal Park de Maasduinen. De locatie was namelijk een buiten gebruik gesteld sluizencomplex bij een voormalige zandwinplas langs de Maas. Diverse architecten beten hun tanden stuk op dit weerbarstige gebied. Johan Cornelis en André Galetzki van CéGé architecten kwamen met het idee een gebouw over de sluis te bouwen dat meteen een verbindingsbrug kon worden voor de bezoekers. Tegelijk maakte zij een totaalplan voor het hele industriële complex.

Natuurlijk duurzaam

Het nieuwe gebouw in de sluisbak is zo duurzaam mogelijk gebouwd. De gebruikte materialen als staal en glas zijn recyclebaar. Door het driedubbele glas en het begroeide dak is er een zeer goede isolatie. Het hele pand wordt verwarmd door de warmte van de zon, keukenapparatuur en mensen. Het overschot wordt via een warmtewisselaar in de vloer afgevoerd en in de bodem opgeslagen. Dat is de aardwarmtereserve voor de winter. De stroom voor de benodigde warmtepompen wordt geproduceerd door de zonnecollectoren op het dak van het pomphuis. Het driedubbele glas voorkomt ‘’koudeval’’ waardoor er geen zichtbare verwarmingselementen zijn en er meer benutbare horecaruimte mogelijk is.  Men kan tot tegen de ramen zitten en van het bijzondere landschap genieten. Het regenwater heeft een eigen afvoersysteem en komt volledig ten goede aan de omgeving. Door al deze maatregelen heeft het gebouw energielabel A gekregen dat voor een openbaar gebouw opvallend hoge score is.

pers-bzc-De-Maasduinen1

Bezoekerscentrum De Maasduinen in de voormalige sluisbak. Foto Henk Heijligers.

Hergebruik

Het complex bestond uit meerdere gebouwen en voorzieningen. Bestaande kelders werden opgenomen in het hoofdgebouw. Het pomphuis is gesaneerd en herbestemd tot klaslokaal en groepsontvangstruimte. De technische oorsprong van het pand is bewust bij de herinrichting bewaard door het behoud van schakelkasten, takels en katrollen. De sluiswachtertoren is omgebouwd tot kantoor voor de educatief medewerker van het Nationaal Park. Ook in het landschapsplan van Buro Kragten uit Herten werd zo duurzaam mogelijk gewerkt. Steenslag voor de parkeerplaatsen, bestratingmateriaal uit de omgeving van de sluisbak is in het nieuw landschapsontwerp opnieuw gebruikt.

Tentoonstelling

Bij de inrichting is gekozen voor een opzet die aansluit bij het gebouw. Stichting het Limburgs Landschap heeft er voor gekozen horeca en infovoorziening met elkaar te verweven. Een gelukkige keuze en de verhaallijn en de boodschap is bescheiden. Het Limburgs Landschap weet dat het mooiste’’verhaal’’ rondom het bezoekerscentrum ligt. Dim vormgeving uit Tegelen heeft er een sfeervolle tentoonstelling van gemaakt. Verrassende educatieve vondsten en strakke, kleurrijke modules noden uit tot ontdekken. Slim is ook dat iedereen de via een touchscreen geselecteerde wandel- en fietsroute meteen kan laten uitprinten om dan meteen het uitgestrekte Nationaal Park in te gaan.

Eenheid

Door deze aanpak is het gehele sluizencomplex als eenheid bewaard en vormt het nieuwe pagodeachtige gebouw een prachtige bekroning op deze herbestemming. Het geheel is voor velen misschien wel een a-typisch gebouw als bezoekerscentrum voor een Nationaal Park. De gekozen opzet is even gewaagd als geslaagd. Wie het resultaat ziet, zowel architectonisch als landschappelijk, zal beamen dat het een volledig geloofwaardige keuze is.

 

In het nieuws

Er op uit