• Augustus Gennepse Hei

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Namens de natuur uw gastheer

 • Augustus Houtsberg

   

   

   

   

   

   

   

  Dicht bij de mens

   

 • Augustus Eckeltse Bergen

   

   

   

   

  Landschap, meer dan natuur alleen

 • Augustus Groote Heide

   

   

   

   

   

   

  Lees het landschap

Recreatieonderzoek

Recreatieonderzoek
woensdag, 17 mei 2017
 
Bijzondere uitkomsten uniek recreatieonderzoek:

Limburgse natuurgebieden 5x populairder dan Efteling
 
In 2016 zijn in totaal 24 miljoen bezoeken gebracht aan Limburgse 35 populairste natuurgebieden). Zo blijkt uit een grootschalig onderzoek van NBTC-NIPO research in opdracht van Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Limburgs Landschap.
 
Het aantal van 24 miljoen bezoeken is het 5-voudige van de Efteling, Nederlands populairste dagattractie. Het aantal van 24 miljoen staat ook gelijk aan het totaal van de top- 15 populairste dagattracties waaronder het Rijksmuseum, Duinrell, de Keukenhof, Blijdorp en het Anne Frankhuis.
 
Uit eigen provincie
Het is voor het eerst dat in Limburg een recreatieonderzoek op deze schaal is uitgevoerd. Per gebied zijn het motief, de herkomst, de waardering en de bestedingen van de bezoekers in kaart gebracht. Ruim 2/3 van de bezoekers komt uit de eigen provincie en de waardering voor alle gebieden is hoog, variërend tussen 7,5 en 8,5. Gemiddeld besteden de bezoekers van de Limburgse natuurterreinen 8,40 euro per bezoek, oftewel jaarlijks met zijn allen samen 200 miljoen euro. De totale besteding van wandelaars en fietsers die de Limburgse natuurgebieden bezoeken is nog veel hoger. Het onderzochte bedrag is namelijk exclusief hotelovernachtingen, overnachtingen in bungalowparken en de omzet van bezoekers uit het buitenland.
[Bij de interne communicatie ook nog enige vergelijking met onderzoek in andere provincies]
 
Miljoenenpubliek
Zuid-Limburg – de Vijlenerbossen, het Gulp- en Geuldal en Gerendal, Geleenbeekdal, de Brunssummerheide en de Sint-Pietersberg –  is zoals verwacht het meest populair bij de wandelaars en fietsers. Het onderzoek bevestigt echter ook dat de rest van de provincie zeer in trek is. Gebieden als Mookerheide en Maasduinen in Noord-Limburg [foto Lia Oosterwijk], en Leudal en Maasplassen in Midden-Limburg trekken ook een miljoenenpubliek.
 
Maatschappelijk belang
Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Limburgs Landschap beschouwen de uitkomsten als bevestiging van de populariteit van de Limburgse natuur en als blijk van waardering voor het beheer van deze gebieden en de voorzieningen voor wandelaars en fietsers.
Het belang van de populariteit van de natuurgebieden is groot volgens de terreinbeheerders. “Een bron van werkgelegenheid, een basis voor voldoende beweging, en een fundament voor de leefbaarheid in de dorpen”, stelden de drie organisaties bij de aanbieding van het onderzoek aan de Gedeputeerden Mackus en Geurts. De grote uitdaging voor Limburg blijft de financiering van de aanleg en het beheer en onderhoud van de natuur en recreatieve voorzieningen.
 

In het nieuws

Er op uit