default-header
HomeNieuwsAan het werk voor het bos van de toekomst in Rode Hoek en Landgoed de Hamert

Aan het werk voor het bos van de toekomst in Rode Hoek en Landgoed de Hamert

woensdag 6 december 2023

In de Rode Hoek en op Landgoed de Hamert gaat Het Limburgs Landschap nieuwe bomen aanplanten. Tijdens een bezoek aan het bos kun je kokers in het bos zien staan. Deze kokers beschermen jonge aanplant tegen vraat van reeën.

Bos voor de toekomst

In de bossen van Het Limburgs Landschap wordt al lange tijd gewerkt aan het verhogen van het aantal boomsoorten, door in open plekken verschillende soorten loofbomen aan te planten. De bladeren van een aantal boomsoorten, zoals de haagbeuk, zoete kers, hazelaar en linde zijn rijk aan mineralen en goed verteerbaar en worden daarom ook wel rijkstrooiselsoorten genoemd. Deze soorten dragen bij aan het verbeteren van de bosbodem en de weerbaarheid van het bos te vergroten.

Beschermen

De witte en bruine kokers beschermen de jonge bomen dus tegen vraat, maar ook tegen uitdroging. Het materiaal zorgt ervoor dat  binnen in de koker een microklimaat ontstaat waardoor de kans wordt verkleind dat de aanplant sterft tijdens droge periodes. We werken veelal met witte kokers omdat de bomen licht nodig hebben om te groeien. Als reeën de knop van de boom niet meer kunnen bereiken is de boom groot genoeg en worden de kokers verwijderd. Dit zal enkele jaren duren

Rode Hoek

In de Rode Hoek experimenteren we ook met bruine kokers die biologisch afbreekbaar zijn. Deze zijn gemaakt op basis van zetmeel. Deze laten ca. 30% minder licht door dan witte kokers. Hierdoor zijn ze minder geschikt om te gebruiken in de dichtbegroeide delen van het bos. Bruine kokers zijn juist wel geschikt om te gebruiken bij aanplant op open plekken. Op de Rode Hoek wordt in verjongingsgaten geplant. Hierbij helpen deze donkere kokers juist om te voorkomen dat het te heet wordt in de koker en de jonge bomen verbranden.

Landgoed de Hamert

Op Landgoed de Hamert zijn er plekken uitgezocht waar groepjes bomen wordt geplant. Op deze plekken wordt ruimte gemaakt om de bomen te kunnen planten. Dit betreft vooral het verwijderen van ondergroei, op een enkele plek moet een boom worden omgezaagd. Deze blijft in het bos liggen en draagt bij aan het verhogen van het aandeel dood hout. Dat is goed voor insecten, schimmels, zwammen e.d. De nieuwe bomen en struiken die worden aangeplant, zoals linde, haagbeuk, hazelaar en wintereik, helpen mee het bos klimaatbestendiger te maken.

Praktische informatie

De wegen en paden in de Rode Hoek en Landgoed de Hamert blijven bereikbaar. De werkzaamheden vinden vooral doordeweeks plaats. Je blijft van harte welkom!

Aan het werk voor het bos van de toekomst in Rode Hoek en Landgoed de Hamert
Om jonge aanplant te beschermen tegen vraat en droogte worden witte kokers om de boompjes heen geplaatst.