default-header
HomeHelp meeVrijwilligers

Vrijwilligers

Vrijwilligers zijn goud waard. Dankzij de jaarlijkse inzet van circa 1000 vrijwilligers kan Het Limburgs Landschap natuur en erfgoed beschermen voor de toekomst. Ook zin om samen met ons de handen uit de mouwen te steken? Help ons dan mee als vrijwilliger en meld je aan via het aanmeldformulier op deze pagina.

Geef bij het aanmelden aan of je aan de slag wil als hersteller, verteller of teller. Meer informatie over deze functies lees je hieronder.

Bekijk hier alle (vrijwilliger) vacatures

Aanmelden als vrijwilliger

  Herstellers

  Landschap is meer dan natuur alleen. Om zowel de natuur als bijbehorende gebouwen en groene monumenten te behouden is onderhoud nodig. Onze vrijwilligers helpen ons hierbij, denk bijvoorbeeld aan onderhoud aan onze historische tuinen, kleine beheermaatregelen zoals het snoeien van bomen of helpen bij het verzamelen van afval. Op het gebied van erfgoed valt er ook genoeg te doen. Zo zijn er molenaars actief die zorgen dat de molens blijven draaien en zorgen vrijwilligers voor klein onderhoud aan gebouwen.

  Vertellers

  Landschappen herbergen de mooiste verhalen. Van het roemruchte verleden tot aan bijzondere waarnemingen, er valt altijd wel wat te delen met bezoekers. Onze vertellers zijn van alle markten thuis. Bij Het Limburgs Landschapen zijn vrijwilligers actief die op pad gaan als natuurgids, molengidsen die enthousiast vertellen over de geschiedenis van hun molen en jeugdgidsen die helpen met kinderactiviteiten. Daarnaast zijn er op diverse locaties gidsen die de charmes van landschap en erfgoed laten zien aan bezoekers.

  Tellers

  In onze terreinen valt veel te zien en te beleven. Onze tellers helpen ons bij het verzamelen van informatie over flora en fauna. Hoe gaat het bijvoorbeeld met de vlinders? Of wat voor planten groeien er in een bepaald gebied? Met deze gegevens kan de beheerder aan de slag om natuur en landschap nog beter te onderhouden. Het helpt hierbij als de vrijwilligers al beschikken over kennis van het onderwerp dat ze graag willen tellen of bestuderen. Dan zijn onze terreinen (in overleg) beschikbaar om aan de slag te gaan.

  Kasteeltuinen Arcen

  Het gezellige team van Kasteeltuinen Arcen wordt ondersteund door een grote groep vrijwilligers. Zij zijn onder andere actief in de oranjerie, vertellen over de geschiedenis in het kasteel, helpen mee bij het tuinonderhoud of laten mensen de mooiste plekken van de tuin zien. Geïnteresseerd? Kijk dan op de website van Kasteeltuinen Arcen.