default-header
HomeNieuwsAanplant Roburbos

Aanplant Roburbos

vrijdag 28 januari 2022

Weerterbos is 5,5 hectare bos rijker

Op woensdag 26 januari zijn bij het Weerterbos ruim 2.500 bomen aangeplant in een nieuw bos. Robur-secretaris Jos Holtackers, directeur Erik Maas van het jubilerende Verkoelen Dakspecialisten, wethouder van Gemeente Nederweert Ria Stienen, gedeputeerde van Provincie Limburg Geert Gabriëls en directeur Wilfred Alblas van Het Limburgs Landschap gaven op deze dag het startschot aan kinderen van basisscholen uit de omgeving voor het aanplanten van het laatste gedeelte van het 5,5 hectare grote jubileumbos van Het Limburgs Landschap.

Roburbos

Voor de aanleg van het Roburbos, dat wordt aangelegd ter gelegenheid van het jubileum van Het Limburgs Landschap ontving de stichting bijdragen van de gemeente Nederweert, de stichting Robur; bedrijven voor Het Limburgs Landschap, Provincie Limburg, het Prins Bernhard Cultuurfonds, Verkoelen Dakspecialisten, Advantive en vele Beschermers van Het Limburgs Landschap. Omdat Stichting Robur het initiatief nam voor de aanleg van het jubileumbos is dit nieuwe natuurgebied omgedoopt tot het Roburbos. Dit ruim 5 hectare grote bos vormt een natuurlijke eenheid met het veel grotere Weerterbos

Plantdag

Namens de donateurs van het Roburbos hebben leerlingen van IKC Laar, Aan de Bron, De Kameleon en TaleNT2 taalschool het jonge bos mogen aanplanten. Een echte natuurervaring voor de kinderen. Zo hebben ze heel hard gewerkt aan een groenere toekomst. Daarnaast hebben de aanwezigen een informatiebord onthuld met informatie over het nieuwe bos en de namen van alle bedrijven en organisaties die dit project mede mogelijk hebben gemaakt.

Bos voor de toekomst

Bij de keuze voor het plantsoen is veel aandacht besteed aan klimaatbestendigheid, want Het Limburgs Landschap wil dat dit bos er over 100 jaar nog steeds in volle glorie staat. Wat voor weer het dan is weten we niet, en welke soorten zich daarin thuis voelen ook niet. Daarom is er een grote variëteit aan boomsoorten en struikvormers aangeplant. Zo staan er bijvoorbeeld  haagbeuk, fladderiep, wintereik en natuurlijk zomereik, oftewel quercus robur. Die zit in het logo van het jubilerende Limburgs Landschap en is naamgever van Stichting Robur; bedrijven voor Het Limburgs Landschap. Ook zijn er voor de dierenwereld struiken aangeplant als hazelaar, sleedoorn en vuilboom. Die staan met name aan de bosranden als belangrijke voedselbron voor insecten.