default-header
HomeNieuwsEdmond Staal is ‘Limburger van Verdienste’

Edmond Staal is ‘Limburger van Verdienste’

donderdag 13 oktober 2022

Edmond Staal is 12 oktober door gouverneur Emile Roemer benoemd tot Limburger van Verdienste. Hij kreeg de onderscheiding bij gelegenheid van zijn pensionering als Stafmedewerker Externe Betrekkingen van Stichting het Limburgs Landschap en uit waardering voor zijn langdurige inzet voor het behoud van natuur, landschap en cultureel erfgoed in Limburg.

Onvermoeibaar heeft Edmond jarenlang het verhaal uitgedragen over het belang van natuur en erfgoed voor de identiteit van Limburg. Door de zeer vele tv-uitzendingen voor L1 onder de titel ‘Natuurlijk Limburg’ heeft hij een hele generatie Limburgers kennis laten maken met de mooiste plekjes en de bijzonderste planten en dieren die Limburg rijk is.

Hij speelde ook een cruciale rol bij de inrichting van de bezoekerscentra van Het Limburgs Landschap en hij wist in zijn werk spraakmakende projecten te verzinnen. Hij zocht altijd de samenwerking en wilde tegenstellingen overbruggen. Hij heeft een groot gevoel voor cultuurhistorie en zijn betekenis voor Kasteel Arcen is van bijzondere waarde. Edmond is zeer vereerd met deze bijzondere benoeming: “Ik heb mijn werk alleen maar kunnen doen door het team van Het Limburgs Landschap wat achter me stond. Het werk wat zij doen heb ik vertaald naar buiten toe”.

Ook in de afdeling Limburg van het Prins Bernhard Cultuurfonds speelde Edmond Staal een belangrijke rol. Negen jaar lang was hij bestuurslid (2013-2022), waarvan zes jaar vicevoorzitter (2015-2022). Daarnaast was hij betrokken bij de oprichting van het Matthias Soiron Fonds dat bijdraagt aan de restauratie van cultuurhistorisch waardevolle interieurs of objecten in Limburg.

Gouverneur Emile Roemer: “Edmond Staal is één van die spilfiguren, de spinnen in het web, die je snel wijzer kunnen maken over je nieuwe werk- en woonomgeving; die met veel passie en energie spreken over waar ze echt verstand van hebben. Edmond Staal was méér dan 35 jaar de stem en het gezicht van Het Limburgs Landschap.”

Edmond Staal is ‘Limburger van Verdienste’