default-header
HomeNieuwsErfgoedweekend bij Hoogcruts

Erfgoedweekend bij Hoogcruts

donderdag 14 maart 2024

Op zondag 7 april opent Het Limburgs Landschap de deuren van de kloosterruïne Hoogcruts tijdens het erfgoedweekend. Tijdens deze dag wordt het publiek door middel van rondleidingen meegenomen in de bewogen geschiedenis. Behalve de bijzondere verhalen worden de bezoekers ook meegenomen in de restauratieplannen van het klooster en de tuin.

Dicht bij de Belgische grens in het glooiende landschap tussen Noorbeek en Slenaken vormt het klooster Hoogcruts een echte blikvanger. De bijzondere geschiedenis van het gebouw gaat terug naar het jaar 1428 en kent vele interessante hoofdstukken. Van een waar mirakel en de rol die het klooster speelde in de Tachtigjarige Oorlog tot de functie van een Latijnse school en plek voor religieuze bezinning en rust.

Door de jaren heeft Hoogcruts vele ontwikkelingen gekend. Mode, trends maar ook ongelukken, zoals maar liefst drie branden, hebben het gebouw altijd in haar greep gehad. De laatste brand in 1979 legde grote delen van het klooster in de as. Het gebouw lag er daarna verlaten en ruïneus bij waarna vele jaren later Het Limburgs Landschap werd gevraagd het monument te redden. Inmiddels zijn we 13 jaar verder en is er veel gebeurd en is het klooster en de kloostertuin weer in gebruik genomen door diverse gebruikers en eigenzinnige activiteiten op het gebied van kunst, cultuur, natuur en technologie. Hoog tijd om eens te deuren open te gooien voor het grote publiek. Benieuwd? Laat u dan meenemen op een 45 minuten durende rondleiding en breng een bezoek aan hét klooster van de 21e eeuw Hoogcruts.

Aanmelden erfgoedweekend Hoogcruts
Tijdens het erfgoedweekend op zondag 7 april kunnen bezoekers mee op rondleiding door Hoogcruts en de kloostertuin. Om te zorgen dat de rondleidingen goed kunnen verlopen is het noodzakelijk dat bezoekers vooraf een tickets (Є 2,50) kopen en zodoende een tijdslot reserveren via onderstaande button of via deze link.

 

 

Koop hier je tickets
Erfgoedweekend bij Hoogcruts
Rondleidingen door de bijzondere kloosterruïne Hoogcruts en de bijbehorende kloostertuin