default-header
HomeNieuwsHanden uit de mouwen voor Limburgse hoogstamfruitboomgaarden tijdens Natuurwerkdag

Handen uit de mouwen voor Limburgse hoogstamfruitboomgaarden tijdens Natuurwerkdag

maandag 7 november 2022

We maken ons zorgen om de Limburgse hoogstamboomgaarden, gelukkig zijn er in het recente verleden veel bomen geplant. De volgende stap is dat ze gesnoeid moeten worden, anders zal hun gezondheid snel achteruit gaan. Jammer, want deze boomgaarden horen bij Limburg. Dat vinden Limburgse hoogstamliefhebbers van het Pomologische Genootschap, de hoogstambrigades en natuurverenigingen die zich voor het behoud inzetten. De biodiversiteit van hoogstamfruitboomgaarden is groot en ze geven de herfst en lente kleur. Omdat mensen zo hun eigen fruit kunnen telen. Gelukkig zijn er veel betrokken eigenaren die zich inzetten om de hoogstamfruitboomgaarden te beschermen.

Steunpunt Landschapsbeheer

Tijdens de Natuurwerkdag gingen vrijwilligers aan de slag in de hoogstamfruitboomgaard van de Familie Salden in Obbicht. Deze hoogstamboomgaard is een bescheiden boomgaard die het dorp mooi inkleedt in het landschap. Het IVN Land van Swentibold snoeit deze boomgaard al jaren, en met succes. Het is een actieve vrijwilligersgroep die zich de kennis en vaardigheid eigen heeft gemaakt.  Het Steunpunt Landschapsbeheer gaat met steun van de Provincie Limburg deze en alle andere Limburgse vrijwilligers ondersteunen om het unieke Limburgse landschap te onderhouden. Dat gaat het Steunpunt bijvoorbeeld doen door het uitlenen van gereedschap, geven van snoeicursussen en delen van kennis. Door dit in lokaal verband te organiseren hoopt het Steunpunt dat de vakkennis en vaardigheid behouden blijft. Dit onderstreepte ook gedeputeerde van de Provincie Limburg Geert Gabriëls, die aanwezig was op de Natuurwerkdag in Obbicht.

Natuurwerkdag

Al 20 jaar organiseert LandschappenNL samen met de provinciale Landschapsbeheerorganisaties elke eerste zaterdag van november de Natuurwerkdag. Het grootste vrijwilligersevenement in het groen! Iedereen kan meedoen aan de Natuurwerkdag, samen dragen deelnemers bij aan meer biodiversiteit in de natuurgebieden en in eigen buurt. Tijdens de activiteit wordt er samengewerkt. Dat geeft een goed gevoel. In Limburg werd op 32 locaties gewerkt tijdens de Natuurwerkdag door ruim 600 vrijwilligers. Van jong tot oud, van scout tot gepensioneerd, iedereen die aanwezig was heeft samen het Limburgse landschap weer een stukje mooier gemaakt. Er is onder andere in poelen, bijzondere kruidenlanden en hoogstamfruitboomgaarden gewerkt.