default-header
HomeNieuwsHet Limburgs Landschap en Canon werken samen aan verbindingsbos

Het Limburgs Landschap en Canon werken samen aan verbindingsbos

woensdag 6 december 2023

Op woensdag 6 december hebben medewerkers van Canon Production Printing onder begeleiding van Het Limburgs Landschap de schop in de grond gestoken voor de aanplant van bos. Het toekomstige bos wordt geplant ter compensatie van de bomen die zijn gekapt voor de bouw van het nieuwe hoofdkantoor van Canon Production Printing aan de Van der Grintenstraat in Venlo.

Het terrein waar het nieuwe bos wordt aangelegd ligt aan de zuidelijke rand van Venlo, op de Ulingsheide. De huidige landbouwpercelen van in totaal ongeveer 2,66 hectare zijn door Het Limburgs Landschap aangekocht en krijgen een permanente bestemming ‘bos’. In totaal zullen er zo’n 5.850 bomen en 7.300 struiken worden geplant. Hierdoor wordt de natuurlijke verbinding rond de A74 hersteld.

Verbindingsbos

Behalve de aanplant van bos realiseert deze boscompensatie een belangrijk doel van Het Limburgs Landschap. Jan Leunissen, Projectleider bij de terreinbeheerorganisatie: “Door een constructieve samenwerking met Canon Production Printing en de Provincie Limburg kunnen we in het kader van boscompensatie een begin maken aan een natuurverbinding tussen twee Venlose natuurgebieden Het Jammerdal en De Groote Hei. Door boscompensatie toe te passen op plekken waar het ook echt van nut is, zoals hier als belangrijke verbindingszone, kunnen we de natuur sterker maken en daarmee de biodiversiteit vergroten. Het bos wordt uitsluitend ingericht als bos- en natuurgebied, met dichte bosranden aan de buitenkant en halfopen natuur in het midden met ruimte voor bloemrijk grasland en heide.

Canon Production Printing Nederland heeft sinds de ingebruikname van het voormalige kampeerterrein ‘Ons Buiten’ een natuurcompensatie met Provincie opgezet. Wij werken als donateur mee aan deze mogelijkheid tot compensatie binnen de gemeente en wij zijn dan ook erg enthousiast dat er door Het Limburgs Landschap een prachtige plek is gevonden, die een stukje natuur herstelt.’ Eve Ernsting, bestuurslid Canon Production Printing Nederland B.V.

Het jonge bos is vanaf het eerste jaar van de aanplant met name interessant voor insecten en vogels en zal over zo’n 10 jaar meer volgroeid zijn.

Het Limburgs Landschap en Canon werken samen aan verbindingsbos