default-header
HomeNieuwsIncident Konikpaarden Ingendael

Incident Konikpaarden Ingendael

woensdag 5 augustus 2020

Het Limburgs Landschap heeft, naar aanleiding van een incident van vorige week, op woensdag 29 juli twee opdringerig geworden Konikpaarden af moeten laten maken die in het natuurgebied Ingendael bij Houthem graasden.

Koniks

Afgelopen periode kregen wij steeds vaker melding van opdringerige Konikpaarden in het natuurgebied Ingendael die op wandelaars afkwamen. Van direct omwonenden hebben wij meldingen ontvangen dat een persoon bijna dagelijks, soms meerdere keren per dag, naar de paarden kwam en deze aanhaalde, aaide en zelfs voerde. Daardoor waren twee van de acht Konikpaarden erg opdringerig geworden.
Om bezoekers een veilige wandeling te garanderen hebben wij helaas moeten besluiten om de dieren in te vangen en af te voeren voor de slacht. Het Limburgs Landschap houdt nu extra toezicht en hoopt dat het opdringerige gedrag van de resterende groep afneemt.

Aanval

Vorige week is een wandelaar aangevallen door een van de paarden. Deze recreant had een aantal schaaf-, snij- en bijtwonden. De betreffende wandelaar heeft het incident bij ons gemeld en er op aangedrongen om maatregelen te nemen om problemen met andere bezoekers te voorkomen.

Overplaatsen of slachten

Binnen Het Limburgs Landschap is gekeken of de opdringerige paarden naar een ander natuurgebied overgeplaatst konden worden. In verreweg de meeste natuurgebieden van Het Limburgs Landschap zijn recreanten welkom en het overplaatsen naar zo’n natuurgebied zou het probleem alleen maar verplaatsen.

Wandelroute

In het belang van de overige Konikpaarden in Ingendael gaan wij bekijken of de ingang naar Ingendael voor wandelaars aangepast moet worden zodat er meer rust en ruimte ontstaat voor zowel de wandelaars als de paarden. Dat kan betekenen dat we hiervoor de toegangspoort moeten verplaatsen. Iets wat we natuurlijk graag doen als we daarmee toekomstige problemen kunnen voorkomen.

Respecteer de paarden

Wij willen nogmaals duidelijk benadrukken dat bezoekers zich dienen te houden aan de toegangsregels: houd minimaal 25 meter afstand en voer de dieren niet.

Update 4 augustus 2020

Onlangs is er een ongewenste ontmoeting geweest tussen de grazende Konikpaarden en een wandelaar in natuurgebied Ingendael. Het Limburgs Landschap streeft ernaar dat recreatie en natuurbeleving goed samengaan met begrazing.

Omdat de paarden zich vaak bij de toegangspoort naast Brasserie Brakke Berg ophouden, wordt deze op dinsdag 4 augustus zo’n 50 meter verplaatst richting Tivoli. Met de bestaande poort bij Tivoli blijven er dan twee locaties beschikbaar om het gebied te betreden of te verlaten.

Het blijft daarnaast natuurlijk erg belangrijk dat alle bezoekers zich aan de toegangsregels houden: blijf op 25 meter afstand van de grazers, loop niet door de kudde, voer of aai ze niet en houdt ook uw hond aan de lijn. Dit voorkomt dat paarden opdringerig worden naar andere bezoekers, hetgeen nare gevolgen kan hebben.

De zes Koniks blijven gewoon in het gebied aanwezig, om rust in deze groep te bewaren worden geen nieuwe Koniks bijgeplaatst. De persoon die de paarden regelmatig aanhaalde en voerde is op zijn gedrag aangesproken. Komende periode zal er extra toezicht zijn.

 

Incident Konikpaarden Ingendael
Konikpaarden worden vooral ingezet in natuurontwikkelingsgebieden waar ze een belangrijke bijdragen leveren aan de rijke natuur.