default-header
HomeNieuwsKijk mee met de ooievaars in Kasteeltuinen Arcen

Kijk mee met de ooievaars in Kasteeltuinen Arcen

woensdag 6 maart 2024

Het voorjaar staat voor de deur en dat betekent dat de ooievaar weer vanuit de warmere oorden naar Nederland trekt om te komen broeden. Ook het ooievaarsnest in Kasteeltuinen Arcen is weer in gebruik door de sierlijke en imposante vogels. Kijk mee met het wel en wee van vader en moeder ooievaar.

De ooievaar is geen typisch Limburgse soort, maar is de laatste jaren met een flinke opmars bezig. Ook in Limburg. Ooievaars zien we hier vooral in de lente en in de zomer, want aan het einde van de zomer beginnen ze met hun trektocht naar Afrika om daar te overwinteren. Een ooievaar kan wel 500 kilometer per dag vliegen.

Nu het lente wordt komen ze weer terug. Ooievaars keren elk jaar terug naar hetzelfde nest, dat noem je nesttrouw. Een bekend geluid dat ooievaars maken, is het klepperen. Zij maken samen dit geluid op het nest om elkaar de liefde te verklaren. Ook begroeten ze elkaar zo als ze op het nest landen. Ooievaars zijn monogaam en blijven hun hele leven samen. Als de partner is verdwenen, gaan de ooievaars op zoek naar een andere.

Ze je ze op een poot staan? Dat doen ze om de temperatuur te regelen. Als het erg koud is, verliezen ze namelijk veel warmte via hun lange poten. Om die warm te houden, steken ze 1 poot in hun veren weg.

Nu is het uiteraard wachten op de jongen. Er komen meestal 3 tot 5 eieren, waar ongeveer 33 dagen op wordt gebroed. Eten voor de jongen is er genoeg, want ooievaars eten alles, van regenwormen tot mollen en van kikkers tot muizen.

Kijk mee met de ooievaars in Kasteeltuinen Arcen