default-header
HomeNieuwsMountainbikeroute Montfort

Mountainbikeroute Montfort

maandag 12 juni 2023

Nieuw aangelegde mountainbikeroute moet voor meer rust in de natuur en scheiding van recreatievormen gaan zorgen.

Het Limburgs Landschap is het afgelopen jaar een samenwerking aangegaan met de gemeente Roerdalen en een groep mountainbikers voor de aanleg van een nieuw bewegwijzerde mountainbikerroute in de omgeving van Montfort. De bossen rondom het kasteeldorp waren de laatste decennia veranderd in een wirwar aan illegaal aangelegde bospaden. Deze paden zijn de afgelopen jaren in algemeen gebruik genomen. Ook door andere vormen van recreatie zoals wandelaars. Door de nieuw aangelegde en strategisch gekozen MTB-route kan Het Limburgs Landschap de illegaal paden weer teruggeven aan de kwetsbare natuur door deze af te sluiten voor recreatie. ‘’Een win-win situatie’’, zegt terreinbeheerder Frank Ewalds. ‘’Op deze manier kan de flora en fauna weer in alle rust genieten van hun ‘thuis’ en kan de mountainbiker zijn hart ophalen bij een uitdagende route aan de rand van de bossen. Tevens kan de wandelaar genieten op de vele wandelpaden die het gebied rijk is zonder gestoord te worden door voorbij vliegende fietsrecreanten.’’

De bossen in de regio Montfort vormden al jarenlang een knelpunt in ons natuurbeheer. Door de wirwar aan bospaden en het daarmee gepaarde recreatieve gebruik was de natuur geheel verstoord. Dit had als gevolg dat er vrijwel geen leefruimte en rust meer was voor de oorspronkelijke bewoners van de natuurgebieden. ‘’Een serieus aandachtspunt in een tijd waarin de biodiversiteit onder druk staat’’, benadrukt Ewalds. Na enige jaren lijdzaam toekijken is Het Limburgs Landschap in contact gekomen met een groep mountainbikers en de gemeente Roerdalen.

Samen met deze partijen is er uitvoerig overlegd over een mogelijke oplossing, waarmee men tegelijk de verschillende vormen van recreatie zou kunnen scheiden. Deze lijkt nu gevonden te zijn in de aanleg van een uitdagende en strategisch aangelegde mountainbike-route aan de randen van de natuurgebieden die nu af is. Met de aanleg van deze route en het daarmee gepaarde dichtgooien van de oude, illegale boswegen voor alle vormen van recreatie (ook wandelaars), kunnen we grote delen natuur weer in ere herstellen en teruggeven aan de oorspronkelijke flora en fauna. Op die manier proberen de partijen de rust in de natuur weer terug te laten keren.

Samenwerken met de regio

Voldoende draagvlak en een goede samenwerking met lokale partijen stond aan de basis van deze mountainbike route. Behalve de samenwerking met Track & Trails, gespecialiseerd in het aanleggen van MTB-routes en natuurontwikkeling-bureau Meervelt, die onderzochten waar de route het best aangelegd kon worden, is de samenwerking met de groep lokale mountainbikers cruciaal. Dit heeft inmiddels geresulteerd in een eigen opgerichte Stichting Mountainbike Ontwikkeling Midden-Limburg vol enthousiaste mountainbikers die niet alleen de route onderhouden, maar ook een oogje in het zeil houden en gebruikers erop wijzen niet van de route af te wijken. Meer informatie over de route en de vrijwilligers is op te vragen bij  voorzitter Remco van Balkum via rjhvanbalkum@gmail.com.

Een stukje natuur voor iedereen

‘’De aanleg van de route en het dichtgooien van de bospaden heeft de laatste tijd voor veel vragen gezorgd’’, verteld Frank Ewalds. ‘’Niet gek, maar het klopt dat we een aantal bestaande boswegen langzaam dicht aan het gooien zijn voor alle vormen van recreatie, waaronder ook wandelaars. Het klopt ook dat het niet meer de bedoeling is om op andere boswegen te fietsen’’, gaat Ewalds verder. ‘’Voor mountainbikers ligt er nu een mooi en uitdagend pad aan de rand van de bossen waar wandelaars niet op mogen. De rest van de bospaden, die open blijven, zijn daarom nu bedoeld voor de wandelaars. We hebben te maken met verschillende groepen recreanten die allemaal een stukje natuurbeleving willen. We moeten daarom rekening houden met elkaar. Op deze manier kunnen we allemaal op een verantwoorde manier genieten van de natuur, zonder dat dit teveel ten koste gaat van de natuur.’’