default-header
HomeNieuwsOnderzoek mountainbikeroute Montfort

Onderzoek mountainbikeroute Montfort

vrijdag 11 maart 2022

Het Limburgs Landschap gaat in de komende maanden samen met de gemeente Roerdalen onderzoek doen naar de mogelijkheden van een nieuwe bewegwijzerde mountainbikeroute in de omgeving van Montfort.

Bewegwijzerde mountainbikeroute

Op dit moment worden de paden van de natuurgebieden ’t Sweeltje en Landgoed Rozendaal al veel gebruikt door mountainbikers. Dat levert regelmatig gevaarlijke situaties op met andere recreanten. Ook ontstaan er nieuwe fietspaden op plekken die niet wenselijk zijn, wat leidt tot verstoring van de kwetsbare natuur. Met een bewegwijzerde route lossen we deze problemen op. Een route leidt tot regulering waardoor er geen wildgroei aan paden meer is. Als gevolg daarvan wordt de kwetsbare natuur niet meer verstoord en we verbeteren de veiligheid omdat de natuurgebruikers elkaar niet meer kruisen.

Om dit te bereiken is het belangrijk dat er een duurzame mountainbikeroute wordt gerealiseerd die, met het oog op flora & fauna, zorgvuldig wordt ontworpen en uitgezet. Draagvlak van de mountainbikers is daarbij ook essentieel. Zij zijn daarom ook meegenomen in het voortraject en zullen betrokken blijven bij het vervolgproces.

 Specialistische kennis

Bij het onderzoek is het bureau Tracks & Trails betrokken. Tracks & Trails heeft veel ervaring in het ontwikkelen van mountainbikeroutes en veel specialistische kennis op het gebied van ecologie en bosbouw. Daarnaast gaat het bureau Meervelt, gespecialiseerd in natuurwetgeving, natuurbeheer, en natuurontwikkeling, een onderzoek uitvoeren op basis van de Wet Natuurbescherming. Zo wordt duidelijk welke invloed een nieuwe mountainbikeroute heeft op de beschermde natuur en waar deze dus het beste aangelegd kan worden.

Thema-avonden

Wij willen graag u laten meedenken over de route en daarom organiseren we een aantal thema-avonden. Tijdens deze avonden zullen we ook de resultaten van de onderzoeken delen, die wij in de zomermaanden verwachten. Zodra de precieze data bekend zijn, informeren wij u tijdig hierover.