default-header
HomeNieuws‘Parasol’ voor wegkruis

‘Parasol’ voor wegkruis

vrijdag 29 januari 2021

Langs de Hanikerweg in Lomm tussen Arcen en Velden staat een wegkruis. Toen in 1945 het dorp Lomm geëvacueerd werd, vertrokken de bewoners via de Hanikerweg naar Duitsland om verder naar Noord-Nederland gedeporteerd te worden. Na hun veilige terugkomst plaatsen zij uit dankbaarheid een groot wegkruis langs de Hanikerweg.

Kruisen en kapellen

Tot voor kort stond het kruis beschut door dennenbos. Vanwege brandbestrijding moest een strook van 30 meter naaldbos gekapt worden. Zo kwam het wegkruis geïsoleerd in de ruimte te staan. De Stichting Kruisen en Kapellen vroeg of daar wat aan gedaan kon worden. Het Limburgs Landschap heeft daarop twee lindebomen geschonken en die samen met de leden van de Stichting Kruisen en Kapellen geplant.

Linde

Al in de tijd van de Kelten en Germanen werd de linde gezien als een heilige boom en in de Middeleeuwen werd er bij een linde recht gesproken en getrouwd en zou de boom helpen tegen hekserij. Ook in de christelijke cultuur wordt de linde als heilige boom gekoesterd en is dikwijls gewijd aan Maria. Waar de eik symbool staat voor het stoere en mannelijke, wordt de linde van oudsher als vrouwelijk en lieflijk gezien. Bewoners langs de Hanikerweg zullen de bomen de komende jaren regelmatig voorzien van water zodat ze kunnen uitgroeien tot een mooie, natuurlijke parasol voor het wegkruis en de mensen die er even bij stilstaan.