default-header
HomeNieuwsReconstructie monumentale laan Slakweg Kasteelpark Elsloo

Reconstructie monumentale laan Slakweg Kasteelpark Elsloo

woensdag 20 december 2023

Het Limburgs Landschap beheert de Historische Buitenplaats Elsloo, waar ook het kasteelpark onder valt. Als bezoekers nu door het park lopen zien ze dat er veel is gebeurt. De Stichting wil in de nabije toekomst ook de laanbomen aan beide zijden van de Slakweg vervangen om de monumentale laan die de weg van oudsher is weer te kunnen reconstrueren. We hopen dat de nieuwe laanbomen 200 tot 300 jaar meekunnen en dat toekomstige generaties hier nog lang van kunnen genieten.

Nieuwe laanbomen

Door achterstallig onderhoud is de huidige bomenstructuur onvoldoende om uit te groeien tot een in potentie monumentale laan. Het probleem is dat er in een veel eerder stadium onderhoud, zoals kroon-snoei, had moeten plaatsvinden. Helaas is deze bomenlaan tot op het moment dat Het Limburgs Landschap het beheer in 2014 overgenomen heeft onvoldoende onderhouden. Door dit gebrekkige onderhoud vertakken en ‘vorken’ de bomen sterk. Met name het vorken maakt deze bomen gevoelig voor wind- en stormschade. Forse snoei ter correctie brengt zwakke plekken in de stam en lost het probleem niet op.

Alles afwegend heeft dit uiteindelijk geleid tot de keuze voor het rooien van de eiken laanbomen en het maken van een nieuwe start. Het gaat om maximaal  37 bomen. Als deze bomen in bosverband in een natuurgebied zouden hebben gestaan, zouden de natuurbeheerorganisatie ze gewoon hebben laten staan. In Elsloo vormen de bomen een laan, waar een druk bewandeld pad onder langs loopt. Door de merendeels slechte kroonvorm van deze bomen, gaan deze naarmate ze ouder worden een steeds groter probleem qua veiligheid met zich meebrengen.

Toekomst

Het doel van Het Limburgs Landschap is om, vanuit cultuurhistorisch oogpunt, hier een laan te laten ontstaan die 200 – 300 jaar mee kan. Met de actueel aanwezige bomen gaat dat niet lukken. Daarom wordt nu de keuze gemaakt de eikenbomen te vervangen door karakteristieke winterlinden, waarbij tevens de groeiplaats verbeterd wordt door goede grond in te brengen, het asfaltdek van de Slakweg te versmallen en voorjaarsbloeiers aan te planten. Door nu de verjonging door te voeren, kunnen toekomstige generaties ook van het park genieten. Nu niets doen betekent nog 20-30 jaar achter de feiten aan blijven lopen, om dan te concluderen dat de bomen alsnog gekapt moeten worden. Liever benutten we die periode om nu nieuwe laanbomen te planten en mooi uit te laten groeien. Nu de huidige bomen nog relatief jong zijn, is het vervangen van de laan minder pijnlijk dan wanneer oudere bomen vervangen moeten worden. Het beeld van de laan herstelt zich na nieuwe aanplant gelukkig relatief snel. Ook biedt het de mogelijkheid om een goede nieuwe start te maken met beheer en onderhoud. Er is daarom bewust nu gekozen voor vervanging van de laanbeplanting.

Paden in het bos

De holle weg richting Terhagen, en het pad onder het viaduct zijn door Het Limburgs landschap hersteld. De holle weg richting Terhagen is in het verleden door de gemeente Elsloo/Stein dichtgestort met materiaal afkomstig van de sloop van de zwembaden. De stichting heeft beoogt deze historische weg en beter herkenbaar en beter beloopbaar te maken. Daarvoor is gebruik gemaakt van Kunrader steen, een natuursteen product.

Samenwerking

Wij werken onze plannen uit en bespreken die o.a. met vertegenwoordigers van het IVN, de NV Theodora, de Dorpsraad/platform, de Stichting Sponsorgelden en de gemeente Stein.

Reconstructie monumentale laan Slakweg Kasteelpark Elsloo