default-header
HomeNieuwsOproep: “Wees welkom maar wandel lokaal, blijf op de paden en houd de hond aan de lijn”

Oproep: “Wees welkom maar wandel lokaal, blijf op de paden en houd de hond aan de lijn”

vrijdag 29 januari 2021
Wildtips voor de coronawandelaar

Sinds het uitbreken van de coronacrisis is het druk in de natuur. Wandelen, fietsen en mountainbiken was nog nooit zo populair. Maar die populariteit heeft ook gevolgen voor het natuurgebied. Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, LandschappenNL en de Dierenbescherming roepen daarom bezoekers aan natuurgebieden op “Een frisse neus halen is belangrijk maar denk daarbij ook aan de impact op het natuurgebied en de dieren die er leven!”

Denk aan de wilde dieren, blijf op de paden

Het belang van natuur dichtbij huis wordt deze coronacrisis steeds duidelijker. Even tot rust komen en genieten van je omgeving kan ervoor zorgen dat het thuiswerken minder zwaar voelt. De natuurorganisaties zijn blij met de toegenomen belangstelling voor de natuur maar doen ook een oproep. “We zijn blij dat de belangstelling voor natuur toeneemt en dat mensen buiten kunnen genieten. We willen wel een dringend verzoek doen aan alle wandelaars om de hond aan de lijn te houden. Loslopende honden verstoren de natuur en leefomgeving van wilde dieren” zegt Edmond Staal van Het Limburgs Landschap. Boswachter Paul Begijn van Natuurmonumenten vertelt: “Als mensen op de paden blijven en hun honden aan de lijn houden is er niets aan de hand. Mensen zijn wat ons betreft van harte welkom, maar als het zo druk is als de afgelopen maanden zien we wel dat meer mensen de fout ingaan”.

Hond aan de lijn

En wanneer mensen de fout in gaan kan dat vreselijke gevolgen hebben voor de dieren in het natuurgebied. Dat werd in Zuid-Holland recent goed duidelijk toen in 12 uur tijd vier reeën werden aangereden. “Bij grote drukte kunnen wilde dieren juist meer richting de weg word gejaagd. De berichten van opgejaagde reeën vinden we dan ook heel verontrustend” aldus de Dierenbescherming. Ook Staatsbosbeheer maakt zich zorgen over de verstoring van wild. “De winter is een tijd dat de dieren hun energie moeten sparen om te kunnen overleven. Er is minder voedsel, en kou en nat weer vragen veel van hun energie. Rust is dan van levensbelang. Wandelen met je hond is heerlijk maar los lopen in het bos is geen goed idee. Neem lekker een lange riem of flexlijn mee, dan heeft je hond de ruimte en bescherm je de natuur.”

Buiten is belangrijk maar wandel lokaal

Een ander punt zijn de overvolle parkeerplaatsen. Zo vult Natuurmonumenten aan “In de natuur hebben we geen parkeergarages zoals in de stad. Als iedereen met de auto komt is het vinden van een parkeerplaats een bijna onmogelijke opgave. Begin je bezoek aan de natuur dan ook op de fiets” adviseert Begijn. “De meeste Nederlanders wonen binnen een kwartier fietsen van een stadspark of natuurgebied. Kom je op de fiets dan is de reis er naar toe alvast onderdeel van je bezoek. Goed voor je gezondheid en wel zo relaxed.”