default-header
HomeNieuwsWerkzaamheden kasteelruïne Stein

Werkzaamheden kasteelruïne Stein

woensdag 29 juni 2022

Bij de Kasteelruïne van Stein wordt momenteel groot onderhoud uitgevoerd aan de poorttoren. Deze vierkante toren wordt door een gracht van de hoeve gescheiden en is vanaf die zijde normaal niet bereikbaar. Om de werkzaamheden uit te kunnen voeren is een tijdelijke brug over de gracht gebouwd en is de gehele toren aan binnen- en buitenzijde in de steigers gezet.

Vanaf de steiger is nu goed zichtbaar dat de voegwerken er plaatselijk zeer slecht aan toe zijn. Daarnaast moet op verschillende plaatsen een aanzienlijk aantal gebroken en zwaar aangetaste mergelstenen en bakstenen vervangen worden.

Op archiefbeelden is goed zichtbaar dat de paters van het naastgelegen klooster bij reconstructiewerkzaamheden in 1937 een betonnen afdekking op de muren van de toren hebben gestort. Deze betonlaag, afgewerkt met bitumen, was bedoeld om de ondergelegen mergelmuur tegen neerslag en gevolgschade door deze neerslag te beschermen. Op de binnen- en buitenzijde van deze betonplaat waren mergelblokken gemetseld zodat er een grote ‘bloembak’ ontstond, gevuld met grond waarop planten konden groeien Een groot aantal van deze mergel randstenen (boven aan het muurwerk) zijn beschadigd of losgeraakt door vorst en worteldruk van begroeiing. Enkele stenen zijn zelfs gevallen als gevolg van het landen en opstijgen van grote Canadese ganzen op doortocht.

Wij hebben ervoor gekozen om deze losse en aangetaste stenen samen met de grondvulling en betonplaat weg te halen. De bloembak word vervangen door kistwerk. Dit is een oorspronkelijke en zware manier van bouwen die voor deze toren en andere muurwerken op de Kasteelruïne veelvuldig is toegepast. Hierbij wordt een mergel binnen – en buitenblad gemetseld, maar in plaats van grond worden stenen en puin met kalkmortel gebruikt voor de ‘kistvulling’. Op deze laag zullen we een massieve mergel laag metselen van zgn. groeve blokken. Deze blokken zijn niet geschikt voor afdekkers of gevelwerk, maar prima voor gebruik in deze ‘opofferlaag’ of ‘leeflaag’. Hierop kunnen in de loop van de tijd tijd mossen en plantjes groeien die zich aan de mergel hechten en de mergel als voedingsbodem gebruiken. Om de vochtwerende laag tussen muurwerk en leeflaag terug te brengen wordt een laag natuurleien verwerkt tussen deze twee bovenste lagen.

Werkzaamheden kasteelruïne Stein
Werkzaamheden kasteelruïne Stein