default-header
HomeNieuwsZadelsprinkhaan keert terug op de Groote Heide bij Venlo

Zadelsprinkhaan keert terug op de Groote Heide bij Venlo

dinsdag 3 september 2024

Na bijna 130 jaar klinkt het geluid van de zadelsprinkhaan weer op de Groote Heide bij Venlo. Samen met Bureau Natuurbalans – Limes Divergens BV werkt Het Limburgs Landschap aan de herintroductie van deze zeldzame sprinkhaansoort. Rond 1900 verdween de zadelsprinkhaan uit de Groote Heide, maar nu is de soort terug.

De zadelsprinkhaan, staat bekend om zijn zadelvormige halsschild en unieke roep. Vooral op warme, zonnige dagen laat het mannetje zijn scherpe roep horen, die op tientallen meters afstand te horen is. Ooit kwam de sprinkhaan in Limburg ook voor op de heidegebieden bij het Rijk van Nijmegen, de Meinweg en de Brunssummerheide, maar door het dichtgroeien van de heide en het verzuren van de bodem en daarmee het verdwijnen van veel bloeiende planten komt de soort nu in Limburg alleen nog voor op de Mulderskop bij Nijmegen.

Herintroductie op de Groote Heide
Wij hebben vertrouwen in de herintroductie van de zadelsprinkhaan op de Groote Heide. Onderzoek laat zien dat de bodem en variatie in plantensoorten in dit gebied perfect aansluiten bij de behoeften van de zadelsprinkhaan. De sprinkhaan kan echter niet vliegen, wat het lastig maakt om nieuwe gebieden te bereiken. Daarom helpt een team van ecologen de soort door zes jaar lang elk jaar minimaal 100 volwassen sprinkhanen uit te zetten.

Zadelsprinkhaan keert terug op de Groote Heide bij Venlo

Omdat de soort nog maar op een paar plekken in Nederland voorkomt krijgt de zadelsprinkhaan niet alleen op de Groote Heide hulp. Zowel in Nationaal Park De Hoge Veluwe, als in het Rijk van Nijmegen worden maatregelen ingezet om de soort te beschermen. Hier strooien experts kalk en steenmeel om de bodem te verbeteren. Dit helpt de heide te herstellen, waardoor de zadelsprinkhaan een beter leefgebied krijgt.

Belangrijke indicator voor heideterreinen
De zadelsprinkhaan speelt een belangrijke rol als indicator voor de gezondheid van heidegebieden. Zijn aanwezigheid wijst op een gezond en goed ontwikkeld heidelandschap, waar ook andere zeldzame soorten zoals de zandhagedis en veldkrekel voorkomen. De Groote Heide, met een oppervlakte van 250 hectare, biedt een geschikte habitat voor de zadelsprinkhaan. Hier is de bodem voldoende gebufferd en de variatie aan kruidensoorten groot.

Een natuurlijke terugkeer van de sprinkhaan naar dit gebied bleek niet mogelijk vanwege de geïsoleerde ligging en het beperkte vermogen van de soort om zich te verplaatsen. Daarom is herintroductie noodzakelijk om de soort weer een plek te geven op de Groote Heide. Zo krijgt de zadelsprinkhaan een nieuwe kans op de Groote Heide bij Venlo. Binnen zes jaar hopen experts een gezonde populatie op te bouwen.

Zadelsprinkhaan keert terug op de Groote Heide bij Venlo