default-header
Home Ode aan het landschap

Ode aan het landschap

In 1931 waren er plannen om de Boshuizerbergen bij Venray te ontginnen, deze plannen vormden de aanleiding voor de oprichting van Stichting het Limburgs Landschap. Dat betekent dat we in 2021 ons 90-jarig jubileum vieren. Het komende jaar zullen we daar natuurlijk uitgebreid aandacht aan besteden door een ode aan het unieke Limburgse landschap te brengen. U doet toch ook mee?

Veel mensen genieten dagelijks van de prachtige gebieden die een schat aan natuur en erfgoed herbergen. Niet zo verwonderlijk dus dat het landschap een onuitputtelijke inspiratiebron is voor creatieve mensen. De oproep om zelf een ode te brengen aan een van de gebieden van Het Limburgs Landschap leverde dan ook vele inzendingen op. Foto’s, dans, schilderijen, gedichten, sculpturen of welke culturele uiting ook, de inzendingen waren divers.

Op 31 juli zijn de prijzen verdeeld. De hoofdprijs is gegaan naar de heer Wim Smit met zijn werk ‘Panorama rond Holset’.

Overige winnaars:

Categorie schilderijen: Nicole Jeurissen en Annie Henault.

Categorie gedichten: Paul Caquelein, Jacques Aussems en An Cuijpers-Rutjens.

Categorie foto: Leo Tillmanns, Ger van de Ven en Ingrid Elshout.

Categorie beeldend: Margot Schreurs.

Categorie digitaal: Véronique de Jong.

Categorie muziek: Kwante Hippe.

Expositie Ode aan het Landschap

Alle prijswinnaars en overige geselecteerde kunstwerken zijn te bewonderen tot 7 november in Kasteeltuinen Arcen. Tickets zijn te koop via http://www.kasteeltuinen.nl.

CD Ode aan Het Landschap

Tijdens het jubileumweekend is de cd ‘Ode aan Het Landschap’ gepresenteerd. Deze cd is een gezamenlijk project van Poppodium Grenswerk en Stichting het Limburgs Landschap in het kader van het 90-jarig jubileum van Het Limburgs Landschap. De cd is te koop bij Kasteeltuinen Arcen voor €14,90. Hij is ook te bestellen door €18,50 (cd+verzendkosten) over te maken naar rekeningnummer NL63 ABNA 0484 0746 28 onder vermelding van ‘cd Ode aan Het Landschap + naam en adresgegevens. Ons secretariaat zorgt er na betaling voor dat de cd wordt verzonden. Daarnaast zijn de liedjes ook te beluisteren op Spotify: Ode aan Het Limburgs Landschap.

De volgende liedjes staan op de cd:
Stephanie Struijk – De Berkenbomen
Stef Classens – In the forest
Frans Pollux – Nao de Maas toe
Bart Storcken – Kiek mer zelf…
Ar-Jane – Watch the city fall asleep
Kwante Hippe – Zwart Water (één van de prijswinnaars van de wedstrijd Ode aan het Landschap).

Op stap

In 2021 brengen ook wij een ode aan Het Limburgs Landschap en nemen u mee in onze geschiedenis. Sinds de oprichting hebben we een flinke groei doorgemaakt. Inmiddels beheren we meer dan 9.000 hectare natuur en blijft het aantal monumentale gebouwen, dat door de stichting is verworven en gerestaureerd, groeien. Aan de hand van 12 mooie wandel- en fietsroutes laten wij u het verhaal van Het Limburgs Landschap ontdekken. Elke maand verschijnt een nieuwe route die u meeneemt naar onder andere de Boshuizerbergen, Sarsven en de Banen of de Bemelerberg.

Erfgoedweekend

Tijdens het Erfgoedweekend op 9 en 10 oktober kunt u het gehele Kasteelpark Elsloo beleven, op de zaterdag is dat exclusief voor onze Beschermers [met bezoek aan de Wapenkamer] en op zondag 10 oktober [geen bezoek aan de Wapenkamer mogelijk] voor het grote publiek.

Bekijk hier de jubileumroutes