default-header
Home Schaatsen bij Het Limburgs Landschap

Schaatsen bij Het Limburgs Landschap

Op diverse wateren van Het Limburgs Landschap kan bij een aantal dagen winters weer met flinke vorst geschaatst worden. Zo is De Banen bij Nederweert bijna elk jaar één van de eerste plekken in Limburg waar het ijs dik genoeg is om te schaatsen. Hoewel schaatsen natuurlijk leuk en gezond is, is het raadzaam om je verstand te gebruiken tijdens, maar ook zeker vóór het schaatsen. Waar en wanneer kan je schaatsen en waar moet je op letten tijdens het schaatsen? Lees hieronder de meest gestelde vragen.

 

Mag er geschaatst worden op water van Het Limburgs Landschap?

Het Limburgs Landschap gedoogd en faciliteert schaatsen op wateren in een aantal van haar natuurgebieden. Bezoekers die gaan schaatsen zijn te gast in de natuur, oftewel het ‘huis’ van veel dieren en insecten. Deze dieren hebben hun rustplek in de natuur tijdens de winter en worden verstoord door activiteit in onze natuurgebieden. We vragen bezoekers daarom zich aan een aantal fatsoensregels te houden:

– Maak gebruik van de gefaciliteerde ingangen, klim niet over dichte hekken en ga niet struinen door natuurgebieden;
– Blijf weg bij de met riet en struiken begroeide oevers, daar kunnen dieren schuilen;
– Muziekinstallaties tijdens het schaatsen zijn verboden. Dit verstoort de rust van de fauna die in winterslaap is;
– Neem je eigen afval weer mee naar huis;
– Het is verboden om ’s avonds of ’s nachts het ijs te betreden;
– Kom zo min mogelijk met de auto;
– Niet toiletteren in de natuur.

Op welke wateren van Het Limburgs Landschap mag en kan er bij aanhoudende vorst vaak geschaatst worden?

Noord-Limburg:
– Het Heerenven bij De Hamert in Wellerlooi
– Venkoelen bij Zwart Water in Venlo

Midden – Limburg:
– Sarsven en De Banen in Nederweert-Eind
– De Kwegt – Nederweert – Eind
– Tuspeel – Heel
– Het Reigersbroek – Montfort

Zuid – Limburg:
Eijsder – Beemden in Eijsden

Het is, vanwege veiligheidsoogpunten, niet toegestaan om te schaatsen op stukken van ondergelopen uiterwaarden van de Maas. Door de stroming van de maas zijn deze tijdelijke wateren te gevaarlijk om op te schaatsen.

Waar kan ik veilig schaatsen?

Op enkele wateren van Het Limburgs Landschap controleren recreatieve schaatsverenigingen en ijsmeesters bij mogelijk schaatsweer of het ijs dik genoeg is om te schaatsen. Check altijd bij de lokale ijsclub of het ijs vrijgegeven is, kijk hiervoor op schaatsen.nl. Als het langer vriest, garanderen de ijsclubs die aangesloten zijn bij de KNSB georganiseerde toertochten met veel aandacht voor veiligheid.

Op de plekken waar geen controle plaats vindt, vragen we het gezond verstand te gebruiken en voorzichtig het ijs te betreden. Schaatsen op natuurijs is altijd op eigen risico. Als je gaat schaatsen op natuurijs is het van belang om een aantal veiligheidsregels in acht te nemen. Zie hiervoor knsb.nl.

Is schaatsen goed voor de natuur en de flora en fauna?

De wateren van Het Limburgs Landschap waar geschaatst kan worden liggen bijna allemaal in natuurgebieden. Ga je schaatsen in een van de gebieden van Het Limburgs Landschap? Doe dat dan met respect voor de natuur. Houd je aan de toegangsregels van het natuurgebied en blijf op de paden als je het water wilt bereiken. Ook als het pad onder water staat en er ijs ligt. Buiten wegen en paden gaan is erg verstorend voor de natuur en bij vorst hebben dieren hun rust extra hard nodig.

Let op; tenzij anders staat aangegeven is het niet toegestaan te schaatsen op de meertjes buiten de paden, die door de vele regen en de hoge grondwaterstand zijn ontstaan.