default-header
HomeActiviteitenNachtvlinders op de Groote Heide

Nachtvlinders op de Groote Heide

Nachtvlinders vliegen meestal ’s nachts, al zijn er een aantal soorten die overdag actief zijn. Tijdens deze excursie wordt aan beide soorten nachtvlinders aandacht geschonken. Om 20.00 uur wordt er gestart met een inleiding over nachtvlinders in het algemeen. Het echte werk begint pas als de schemering zich aankondigt. De gidsen proberen, met behulp van een speciale lamp en enkele lakens, nachtvlinders te lokken.

Vlinders, maar ook andere insecten komen op dit licht af, vliegen rond de lamp, gaan op het laken zitten, of kruipen eronder. De startlocatie is hiervoor erg geschikt vanwege het open terrein dat grenst aan gemengd bos.

Ook wordt geprobeerd om vlinders te lokken door te ‘stropen’. Op verschillende plekken rondom de gasterij worden boomstammen of palen ingesmeerd met een stroperige vloeistof. Hier moet dan regelmatig met een zaklamp worden geïnspecteerd. Het resultaat blijft een verrassing, maar verwacht vertegenwoordigers van verschillende vlindersoorten te gaan zien, zijn zoals de Uilen, de Spanners en de Microvlinders.

Deze nachtvlindernacht start om 20:00 uur en duurt tot ongeveer 23:00 uur.

Nachtvlinders op de Groote Heide