default-header
HomeActiviteitenVan aardster tot zwavelkop

Van aardster tot zwavelkop

  • Datum 23 oktober 2024
  • Locatie Parkeerplaats Het Limburgs Landschap aan De Voort
    Kruising Bongveldweg en Voortbeekstraat, 5943 AB Lomm
    Navigeer je route

De excursie start om 13.30 uur vanaf de parkeerplaats van Het Limburgs Landschap aan De Voort, de kruising Bongveldweg en Voortbeekstraat, 5943 AB in Lomm, gelegen aan de N271. Denk aan warme kleding en stevig schoeisel. De excursie duurt ongeveer 2 uur.

De herfst is begonnen. Bladeren vallen van de bomen en paddenstoelen schieten uit de grond. Vooral in de gemengde bossen op de zandgronden van de Maasduinen komen veel soorten paddenstoelen voor. Ze groeien op zwamvlokken of mycelium, ondergrondse witte draadjes die overal onder de grond aanwezig zijn en waar de paddenstoelen naar boven komen.

Veel mensen denken dat paddenstoelen alleen in de herfst voorkomen, maar ook in andere jaargetijden kunnen ze uit de grond schieten. Er zijn veel factoren die meespelen bij de groei van een paddenstoel, zoals de juiste vochtigheidsgraad, dagtemperatuur en nachtvorst. Deze factoren zijn in de herfst ideaal, waardoor we in deze periode de paddenstoelen vaker zien.

Net zoals hun vorm bijzonder is, hebben paddenstoelen soms bijzondere namen. Tijdens deze excursie gaan de gidsen met de wandelaars op zoek naar de aparte aardster, de fraaie vlamhoed en andere soorten.

Van aardster tot zwavelkop