default-header
Home Handen uit de mouwen

Handen uit de mouwen

Winter

Zelf compost maken

Bodem is de basis. Een gezonde bodem is essentieel voor een tuin vol planten en dieren. Verzamel al je groente-, fruit- en tuinafval (gft) in een speciale compostbak (overal verkrijgbaar) of maak zelf een composthoop in je tuin. Al je afval uit de tuin kan met het gft uit je keuken bij elkaar. Let wel op dat je er geen gekookt voedsel, botten en vlees bij doet want dat verteert niet goed. Zorg ook dat het afval niet te grof is, knip takken in kleinere stukken en meng gras en gft met droog materiaal zoals takjes, stro en bladeren. Zo krijg je én voedsel én structuur in je composhoop. Zet je compostbak of -hoop in de halfschaduw met enkele uren zon per dag. Als je de hoop goed opbouwt en Ieder jaar even omschept dan kan je dat in het voorjaar over je tuin verspreiden. Bladafval kun je beter op een aparte plek laten composteren, omdat dat veel langer duurt. Met de compost verrijk je de bodem van je tuin en verbeter je ongezien enorm de biodiversiteit.

Bokashi

Bokashi is een Japans woord voor ‘goed gefermenteerd organisch materiaal’ dat wordt teruggeven aan de bodem. Het is een kringloopconcept met als doel een gezonde bodem met vitaal bodemleven te bevorderen. Omdat het een conserveringstechniek is blijft er meer koolstof en energie achter in bokashi in vergelijking met compost waarbij ook nog eens meer CO2 vrijkomt. Bokashi wordt gemaakt met behulp van effectieve micro-organismen, water, kleimineralen en schelpenkalk.

Lees meer over bokashi in dit artikel uit ons kwartaalblad.

Snoeien

Snoeien kan zolang het niet vriest. De druif kan tot half januari worden gesnoeid, daarna kan deze doodbloeden. Het snoeien van heesters kan nog tot en met februari, met uitzondering van de voorjaarsbloeiers die al bloemknoppen hebben gevormd, deze kun je direct na de bloei snoeien.

Gazon

Loop niet over het gras als dit bevroren is, dit kan het gras beschadigen. Laat eventueel gevallen sneeuw liggen, dit is een goede isolatie voor planten.

Lees meer over bokashi

Lente

Zaainstructies bloemenmengsel

op 15 mei is het ijsheiligen. Vanaf nu kan het bloemenmengsel gezaaid worden. Enkele tips:

  • Meng de zaden eerst in een emmer met wit zand in een verhouding van 1 op 3 om het zaaien makkelijk te maken;
  • Werk de grond vooraf een beetje los;
  • Zaai direct op de gewenste plaats in rijen of breedwerpig;
  • Na het inzaaien licht onderwerken
Gazon

In de lente kan de viltlaag weg worden geharkt en kan het gazon worden geverticuteerd. Vanaf april kan het gras weer worden gemaaid.

Kasteeltuinen Arcen

Inspiratie opdoen? Vanaf 1 april opent Kasteeltuinen Arcen haar poorten voor een nieuw tuinseizoen. Beschermers ontvangen korting op de entree.

Lente

Snoeitips

Snoeien doet bloeien! Wanneer je het beste kunt snoeien hangt af van de planten die je hebt staan. In elk seizoen kan er gesnoeid worden, in de lente rozen, lavendel, hortensia’s en hagen. Knip in de lente regelmatig uitgebloeide bloemen uit de rozen. Knotwilgen kunnen tot half maart worden teruggesnoeid, dorre delen van vaste planten kunnen nu afgeknipt worden. Kuipplanten beginnen nu weer te groeien, zorg dat ze goed kort zijn terug geknipt, zo zal deze zich beter vertakken. Vergeet bij het snoeien van hagen niet te controleren of er nestjes met jonge vogels in de heg zitten.

Zomer

Dood hout

Dood hout leeft! Ook in je tuin. Dood hout is een voedselbron voor vele dieren, zorgt voor een gezondere bodem en verhoogt de biodiversiteit. Laat dus bijvoorbeeld eens een tak of dode boom liggen. De insecten, zoals kevers, die leven van dood hout trekken weer andere dieren aan. Een aantal soorten wilde bijen en wespen maken graag gebruik van oude kevergaten in droger hout om er nesten van te maken. Veel mossen zijn afhankelijk van dood hout. Dood hout is niet alleen een voedselbron, maar ook een nestgelegenheid. Takkenwalletjes en -hopen zijn perfect voor egels of vogels zoals roodborstjes en winterkoninkjes. In hogere, staande stammen nestelen boomkruipers, boomklevers en mezen.

Hoe je dood hout een plaats geeft in je tuin? Je kunt takken gebruiken voor het maken van een takkenril. Laat ook vooral snoei- en ander tuinafval liggen in je tuin, knip takken en blaadjes klein en insecten doen de rest! Strooi gemaaid gras uit over kale grond, dat is een goede bodembedekker en voorkomt uitdroging. Maak een takkenhoop of gebruik een oude stam als middelpunt van je tuin.

Gazon

Maai het gazon tijdens de droge zomermaanden minder vaak en ’s avonds en laat het gras wat langer worden.

Snoeien

Buxushagen kunnen ook in de zomer worden gesnoeid, maar wel op een bewolkte dag. 21 juni is de langste dag van het jaar en hierna krijgen planten nog een groeispurt, zorg dus dat deze van te voren zijn gesnoeid zodat ze hier alle energie voor hebben. Augustus is een goede maand om coniferen te scheren, let op dat de haag boven smaller is dan onderin. Bessen en bramenstruiken kunnen worden gesnoeid na de oogst, takken die vruchten hebben gedragen tot aan de grond afknippen.

Rozen

Herfst

Fruit

In de nazomer en herfst kunnen er appels en peren worden geoogst van hoogstamfruitbomen. Het fruit van onze eigen hoogstamfruitbomen mogen bezoekers voor eigen gebruik plukken of rapen. Fruit is rijp als het uit de bomen begint te vallen en de vruchten makkelijk los komt wanneer je ze met een draaibeweging aan de steel plukt. Als de pitten nog wit zijn is het fruit nog niet rijp. Het fruit is kwetsbaar, dus ben voorzichtig met het plukken; pak ze met je volle hand en leg ze in een mand of doos die zacht is van binnenin. Rot of beschadigd fruit is niet geschikt voor bewaring en kan elfs ander fruit aansteken. Ben bij het gebruik van een ladder altijd voorzichtig.

Onze hoogstamfruitboomgaarden vindt je bij Cottessen. Lees meer over Cottessen.

Gazon

September is een mooie maand om een nieuw gazon aan te leggen of te verbeteren. Het gras groeit nu minder hard dus hoeft minder vaak te worden gemaaid.

Snoeien

Oktober is een goed moment om planten te verplaatsen en bloembollen te planten. Notenbomen kunnen in de herfst nog worden gesnoeid.

Herfst

Bloembollen

Bronnen:

  • Natuurmonumenten
  • Vivara
  • Kasteeltuinen Arcen
  • Velt
  • Goedgeplukt.be