default-header
HomeNatuurgebiedenWijmarsche watermolen

Wijmarsche watermolen

Langs de Schans, de weg die naar (of van) Arcen leidt tussen de Maas en de Kasteeltuinen, ligt de Wijmarsche watermolen. Deze watermolen stamt oorspronkelijk uit 1677 en maakte onderdeel uit van Landgoed Arcen. Hij is vernoemd naar een vroegere bewoner van het kasteel, Baron von Wymar-Kirchberg. Oorlogsgeweld verwoestte de molen grotendeels in 1944. Na vele tientallen jaren als troosteloze ruïne zette de lokale bevolking vanaf 1980 de schouders onder herbouwplannen. De Stichting Behoud Watermolen Arcen kreeg de ruïne van Het Limburgs Landschap tijdelijk in erfpacht en realiseerde een totale herbouw. Burgerparticipatie avant la lettre. De molen is door de IJsvogel volledig heringericht.  Op 27 mei 1993 werd de watermolen weer in gebruik genomen. Er is een jeneverstokerij in gevestigd, de IJsvogel genaamd. De molen en stokerij zijn tegen een vergoeding te bezichtigen. Het is een rijksmonument.

Graanbranderij de IJsvogel

Van de Wijmarsche watermolen bij Arcen was na de Tweede Wereldoorlog weinig meer over. Enthousiaste Arcenaren hebben er voor gezorgd dat de molen er nu weer op en top bij ligt. In de molen is een ambachtelijke jenever- en likeurstokerij gevestigd en u kunt er het proces van graan malen tot alcohol stoken in werking zien. Naborrelen in proeflokaal ‘De Schenkerij’ of buiten op het ruime terras met een van de 60 verschillende gestookte jenevers, kruidenbitters of likeuren is dan natuurlijk geen straf.

De Maasduinen

De Maasduinen is een langgerekt gebied en strekt zich uit van de Gennepse Hei in het noorden tot het Zwart Water in het zuiden. Hier ligt de langste rivierduinengordel van Nederland. Deze wordt behalve door Het Limburgs Landschap ook beheerd door de gemeente Bergen, Staatsbosbeheer en een aantal particuliere eigenaren. Met recht heeft een belangrijk deel van dit gebied de status van Nationaal Park. De Eckeltse Bergen en Landgoed De Hamert van Het Limburgs Landschap maken er deel van uit. Tezamen met de gebieden die ten noorden en ten zuiden van het Nationaal Park gelegen zijn kent deze langgerekte schakel van heide, bossen en vennen tussen Gennep en Venlo een keur aan wandel- en fietsroutes.

Bekijk hier de kaart met wandelmogelijkheden