default-header
HomeActiviteitenNeem een kijkje in Groeve Blom

Neem een kijkje in Groeve Blom

Groeve Blom, net ten zuiden van het dorp Berg en Terblijt, sluit naadloos aan bij de Natura 2000-gebieden van de Bemelerberg en Bergse Heide. Het bestaat vooral uit kalksteenrotsen en grazige bloemrijke delen met naast vele kleine poeltjes ook een grote waterplas.

Warm en uniek

Het Limburgs Landschap heeft in de buurt van groeve Blom nog een aantal groeven in beheer: groeve ’t Rooth, de Julianagroeve, de Meertensgroeve en de Curfsgroeve. Doordat de groeven als een soort badkuip in het landschap liggen, heerst er een apart klimaat. Overdag kan het extreem warm worden, maar in de nachten juist extra koud. Dat maakt de groeven uniek en zorgt voor de aanwezigheid van bijzondere planten en dieren, zoals de geelbuikvuurpad. Om te voorkomen dat de groeve dichtgroeit met bos, en daarmee de bijzondere vlinders en amfibieën verdwijnen, lopen er geiten, schapen en zelfs varkens. Samen met een actieve en enthousiaste groep vrijwilligers zorgen zij voor het beheer van groeve Blom, zodat dit bijzondere natuurgebied intact blijft.

Excursie

De excursie start om 13:30 uur vanaf het parkeerterrein aan de Kleine Heideweg, 20 meter vanaf Rijksweg 122, 6325 AG Berg en Terblijt. Honden kunnen niet mee met deze wandeling, die ruim twee uur duurt.

Neem een kijkje in Groeve Blom