default-header
HomeActiviteitenVuurvliegjes in het Beneden Geuldal

Vuurvliegjes in het Beneden Geuldal

  • Datum 22 juni 2024
  • Locatie De Brakke Berg
    Wolfsdriesweg 10, 6325 PM Geulhem
    Navigeer je route

Beleef de sfeer van een zwoele zomeravond in het hellingbos. Het zingen van de vogels gaat over in een stilte, waarin de (jonge) uilen misschien gaan roepen en vleermuizen voorbij scheren. Met wat geluk hoort u ook roepende vroedmeesterpadden. De invallende duisternis maakt hopelijk ook de glimwormen (vuurvliegjes) actief.

Wie komt er ooit nog in een donker bos? Het Limburgs Landschap neemt je mee en laat je genieten van een onvergetelijke avond. De natuurgebieden van Het Limburgs Landschap zijn overdag allemaal opengesteld voor wandelaars. Om bezoekers juist de charme van de duisternis te laten ervaren, wordt deze exclusieve avondexcursie georganiseerd.

‘Klungelkes’ in de natuur

Het Ingendael bij Landgoed St. Gerlach en de aangrenzende Bergse Heide zijn aantrekkelijke en favoriete wandelgebieden. Om er voor te zorgen dat de natuurgebieden niet dichtgroeien met bos, lopen er kleine kuddes Konikpaarden en Gallowayrunderen. Door die begrazing is er veel variatie. De oude bomen en de afwisseling in soorten zorgen ervoor dat het bos bijzonder rijk is aan vogels en andere dieren.

De Meertensgroeve is een oude grindgroeve. Door de beschutte ligging en de open, schrale vegetatie vormt het een apart onderdeel van de Bergse Heide. Hier komt de zeldzame vroedmeesterpad voor. Vanwege zijn roep, die op een belletje lijkt, wordt de vroedmeesterpad ook wel ‘klungelke’ genoemd. Op een warme zomeravond zijn de klungelkes ongetwijfeld te horen en vergezellen je bij de zoektocht naar de vuurvliegjes.

Op zoek naar de vuurvliegjes?

De excursie start om 21:00 uur vanaf de parkeerplaats bij B&B Brakke Berg in Geulhem en duurt ongeveer 1,5 uur.

Vuurvliegjes in het Beneden Geuldal