default-header
HomeNieuwsHelp mee de florakamer te herstellen

Help mee de florakamer te herstellen

vrijdag 14 juni 2024

De Florakamer van Kasteel Arcen stond symbool voor de weelde en pracht van de 18e-eeuwse baroktijd. Meer dan 370 jaar geleden gebouwd door de vooraanstaande familie van Gelre. Het Limburgs Landschap wil deze historische kamer weer de sfeer laten ademen van luxe en grandeur. Daarom zoekt Het Limburgs Landschap uw hulp.

In de 18e eeuw namen Adolph Reiner van Gelre en Anna-Maria Barbara Beatrix von der Recke zu Steinfurt de scepter van Kasteel Arcen over. Met hen begon een nieuw hoofdstuk van verfijning en elegantie en kreeg het landgoed een ongekende allure met een Versailles-achtige tuin. Kasteel Arcen ademde gastvrijheid en grandeur uit met een indrukwekkende Bel-etage om gasten te ontvangen en te imponeren met als stralend middelpunt; de Florakamer.

Al jaren troont de godin Flora weer sierlijk boven de hoofden van de mensen. Een prachtig resultaat, maar klaar is de kamer daarmee allerminst. Momenteel zweeft de godin Flora boven de gladde, kale muren. Vroeger vormde alles samen een prachtig geheel, een echt ‘gesamtkunstwerk’, met een historisch plafond, lage lambrisering, hoge vensterluiken, deuren, muurversieringen en meubels. Als Limburgs Landschap staan we nu voor de uitdaging om die samenhang weer te herstellen en het pronkstuk van Kasteel Arcen te laten herleven.

Dat wordt een hele klus, want de hele kamer wordt aangepakt. Zo komt er een wandafwerking met blauw linnen, met een ingeweven patroon van bloemen en ranken, precies zoals beschreven in de inventaris uit 1767. Tevens willen we de eikenhouten lambrisering aan de muren terugbrengen en de grenenhouten vloer in ere herstellen. Verder worden de grijs geschilderde deuren en dubbele vensterluiken hersteld met behulp van moderne houtwerking. Om de wandbespanning, meubelen en plafondschilderingen te beschermen, wordt UV-werende folie op de ramen aangebracht. Ook komen er linnen vouwgordijnen en duurzame led-kaarsen in de 18e-eeuwse wandlampen en kandelaars. Daarnaast brengen we een Duitse gietijzeren Ringwulstöfen uit circa 1750 terug, destijds een ultramoderne kachel en natuurlijk 18e-eeuwse meubilair om de ruimte compleet te maken.

We staan in de startblokken om te beginnen met deze prachtige restauratie, maar we hebben uw hulp nodig om het te kunnen realiseren. Maakt u het mogelijk om de schitterende Florakamer weer in volle glorie te herstellen? Laat de pracht van de baroktijd herleven in Kasteel Arcen met uw eenmalige gift.

Doe een donatie via www.limburgs-landschap.nl/florakamer of rechtstreeks op NL 63 ABNA 048 4074 628 ten name van Stichting het Limburgs Landschap en vermeld dan Florakamer.