default-header
Home Florakamer Kasteel Arcen

Florakamer Kasteel Arcen

Bijdragen aan de herinrichting?

Wij zijn blij met elke gift, groot of klein. Giften kunt u overmaken NL 63 ABNA 04 8407 4628 ten name van Stichting het Limburgs Landschap met vermelding ‘Florakamer’

Over de Florakamer

Op het plafond is de Romeinse godin Flora met twee cherubijnen te zien. Flora is godin van de bloemen, vruchtbaarheid en de lente. Ze was de beschermgodin van de bloeiende planten en bomen, de landbouwgewassen maar vooral van de graangewassen. De voorstelling zit in een geschilderde lijst met gezichtsbedrog (trompe l’oeil) waardoor een drie dimensionale doorkijk naar de hemel ontstaat. De schildering stamt uit het eerste kwart van de 18e eeuw en is waarschijnlijk uit de beginfase van het kasteel zoals de Groote Saal. De plafondschildering is direct op de kalkpleisterlaag en niet op een doek of op planken aangebracht. De Flora schildering is uniek, omdat weinig van dergelijke schilderingen in private opdracht zijn overgebleven. De schildering stond in meerdere punten niet op zichzelf als een schilderij in een museum,
maar was in de eerste helft van de 18e eeuw een onderdeel van een ingerichte kamer met een lage lambrisering en hoge luiken, een hoekschouw en een wandafwerking.

Deze kamer is een pareltje van Kasteel Arcen, niet om de inrichting maar om de voorstelling op het plafond. Flora wordt meestal als een bevallige vrouw afgebeeld omringt door bloemen en engelen. Fauna was Flora’s tweelingzus, de godin van de dieren. In het Romeinse rijk werd een vijfdaags feest gevierd ter ere van Flora om van een geslaagde oogst dat jaar zeker te zijn.

Restauratie

Momenteel heeft de Flora kamer drie originele deuren uit het tweede kwart van de 18e eeuw met een moderne houting. Oorspronkelijk was er een lambrisering en hoge dubbele luiken, die in de tachtiger jaren van de vorige eeuw zijn verwijderd.

Het is de bedoeling om de ruimte weer in te richten in de barokstijl van de vroeg 18e eeuw. De deuren en de plafondschildering zijn ook in deze stijl. De bank is in de Louis XVI-stijl, maar stamt ui een latere tijd dan begin 18e eeuw. Het scherm is Willem III-stijl, dat soort meubilair heeft veel versierde ‘kuiven’, veel mahonie met zwartgemaakte accenten.

 

Florakamer Kasteel Arcen