default-header
HomeActiviteitenDe Limburgse fruit-Determinatiedagen – Baexem

De Limburgse fruit-Determinatiedagen – Baexem

Het Nederlands Fruit Netwerk start in samenwerking met Het Limburgs Landschap zoektocht naar zeldzame Limburgse fruitrassen.

Kent u ze nog: Bungerkes, Kelmonder Grijskes, Schimmerts rozeblaadje, Limburgse bellefleur, Reinette van Grathem? Zuid- en midden Limburg zijn gebieden waar in het verleden een grote variëteit aan appels, peren, pruimen en kersen voorkwam. Veel van deze fruitrassen worden met uitsterven bedreigd of zijn al voorgoed verdwenen. Het Nederlands Fruit Netwerk organiseert daarom in samenwerking met Het Limburgs Landschap de Limburgse determinatiedagen op zondag 17 september in Gronsveld en op zondag 1`oktober in Baexem. Op deze dagen zit een team van deskundigen klaar om samen met het publiek à la Tussen Kunst & Kitsch de naam van uw fruitboom te achterhalen. Het doel? Historische fruitrassen terug vinden. 

Het Nederlands Fruit Netwerk maakt zich sterk voor het behoud van de oude fruitrassen die vroeger in Nederland werden geteeld. In samenwerking met de genenbank van de Wageningen Universiteit zijn de afgelopen jaren al veel van oorsprong Nederlandse appelrassen opgespoord en in de genenbank Randwijk geplant om hun genetische diversiteit te bewaren voor het nageslacht. Na een zoektocht door diverse provincies in Nederland is ook Limburg aan de beurt.

Limburg, de fruitprovincie
Historisch gezien zijn er veel Limburgse fruitrassen geweest die tegenwoordig in de fruitteelt niet meer aan bod komen, maar die wel belangrijke eigenschappen op het gebied van ziekteresistentie en ook landschappelijke waarde hebben, en die we graag weer in het Limburgse landschap terug willen zien. Om deze historische rassen terug te vinden hebben we de hulp van de Limburger nodig.

Tussen Kunst & Kitsch
Hebt u nog een oude fruitboom staan die mogelijk van een oud Limburgs ras is of wilt u gewoon weten van welk ras appel of peer deze boom is, pluk dan 5 tot 10 gave, rijpe  vruchten van deze boom en breng ze mee naar de determinatiedagen van het Nederlands Fruit Netwerk en Het Limburgs Landschap. Een team van deskundigen zal samen met u en het publiek de naam van uw fruitboom proberen te achterhalen.

Daarnaast geven de snoeimeesters van Het Limburgs Landschap advies over de snoei en het onderhoud van deze bijzondere bomen en is er op beide zondagen om 14:00 een hoogstamfruit-tour door de bijzondere boomgaarden van boerderij Stokshof in Baexem of de Gronsvelder Molen te Gronsveld.

Praktische info
De Limburgse fruit-determinatiedagen vinden plaats op zondag 17 september op de Gronsvelder Molen in Gronsveld (Rijksweg 90, 6228 XZ Maastricht) en op zondag 1 oktober in de Stokshof te Baexem (Stokshof 1, 6085 NP Horn) van 12:00 tot 16:00. Op beide locaties bent u (geheel gratis) welkom voor al uw vragen betreffende uw hoogstamfruit.

 

De Limburgse fruit-Determinatiedagen – Baexem
De Limburgse fruit-Determinatiedagen – Baexem
De Limburgse fruit-Determinatiedagen – Baexem