default-header
HomeActiviteitenErfgoedweekend: Hoogcruts

Erfgoedweekend: Hoogcruts

  • Datum 07 april 2024
  • Locatie Hoogcruts
    Hoogcruts 47, 6255 NS Noorbeek
    Navigeer je route

Deze dag openen we de deuren van de kloosterruïne Hoogcruts voor het grote publiek. Tijdens deze dag wordt men door middel van rondleidingen meegenomen in de bewogen geschiedenis. Behalve de bijzondere verhalen worden de bezoekers ook meegenomen in de restauratieplannen van het klooster en de tuin.

Dicht bij de Belgische grens in het glooiende landschap tussen Noorbeek en Slenaken vormt het klooster Hoogcruts een echte blikvanger. De bijzondere geschiedenis van het gebouw gaat terug naar het jaar 1428 en kent vele interessante hoofdstukken. Van een waar mirakel en de rol die het klooster speelde in de tachtigjarige oorlog tot de functie van een Latijnse school en plek voor religieuze bezinning en rust.

Door de jaren heeft Hoogcruts vele ontwikkelingen gekend. Mode, trends maar ook ongelukken, zoals maar liefst drie branden, hebben het gebouw altijd in haar greep gehad. De laatste brand in 1979 legde grote delen van het klooster in de as. Het gebouw lag er daarna verlaten en ruïneus bij waarna vele jaren later Het Limburgs Landschap werd gevraagd het monument te redden. Inmiddels zijn we 13 jaar verder en is er veel gebeurd en is het klooster en de kloostertuin weer in gebruik genomen door diverse gebruikers en eigenzinnige activiteiten op het gebied van kunst, cultuur, natuur en technologie. Hoog tijd om eens te deuren open te gooien voor het grote publiek. Benieuwd? Laat u dan meenemen op een 45 minuten durende rondleiding en breng een bezoek aan hét klooster van de 21e eeuw Hoogcruts.

Erfgoedweekend: Hoogcruts