default-header
HomeActiviteitenErfgoedweekend bij de Grathemermolen

Erfgoedweekend bij de Grathemermolen

Met de komst van Het Limburgs Landschap staat de Grathemermolen aan het begin van een nieuw hoofdstuk in zijn geschiedenis. Dit voorjaar start de restauratie die de watermolen en het woonhuis in haar oude luister zal herstellen. De molen heeft door de jaren heen diverse functies gekend waaronder het opwekken van elektriciteit voor het dorp. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er over de watermolen veel te vertellen valt. Tijdens deze exclusieve rondleidingen worden deze verhalen verteld door Het Limburgs Landschap en vrijwilligers van de watermolen. Behalve de bijzondere verhalen worden de bezoekers ook meegenomen in de restauratie plannen van de watermolen.

De Grathemermolen

De Grathemermolen is als beeldbepalende entree van Grathem en de interessante, cultuurhistorische waarde niet alleen een uniek Rijksmonument, maar ook een belangrijk gebouw voor menig Grathemer. Al vanaf 1252 staat er een watermolen op deze plek. Via het klooster in Thorn en verschillende adellijke families, waaronder Kasteel Groot Buggenum, kreeg de Grathemermolen begin 20e eeuw een belangrijke dorpsfunctie. Door de plaatsing van een turbine in 1912 gebruikte men de molen, naast graan malen, tevens om elektriciteit op te wekken voor het dorp. Een revolutionaire verandering waarmee Grathem een van de eerste plaatsen in de regio werd met elektriciteit. Door die aanwezigheid werd het dorp zelfs garnizoensplaats voor de grens-bewakende troepen tijdens de WOI.

De laatste decennia raakte de watermolen en het woonhuis echter in verval. Een doodzonde, zo stelde menig Grathemer. Dat vond ook Het Limburgs Landschap, die in 2017 de sleutel overhandigd kreeg van de gemeente Leudal. Inmiddels zijn we zes jaar verder en staan de we aan de vooravond van de grootschalige restauratie. Een perfect moment om de watermolen en het woonhuis open te gooien voor publiek tijdens het erfgoedweekend op zaterdag 13 en zondag 14 mei. Tijdens een 45 minuten durende rondleiding wordt u meegenomen in de geschiedenis van de watermolen en de toekomst plannen.

Verplicht aanmelden
Om alles goed te laten verlopen dient u vooraf een tijdslot te reserveren. U kunt met maximaal 2 personen deelnemen aan de excursie, en vol = vol.

Beschermer worden? 

We organiseren ook exclusieve rondleidingen voor de Beschermers van Het Limburgs Landschap op zaterdag 13 mei (op vertoon van je Beschermers-pas). Ook Beschermer worden en Het Limburgs Landschap steunen? Kijk dan hier voor meer informatie.

Erfgoedweekend bij de Grathemermolen

Aanmelden voor Erfgoedweekend bij de Grathemermolen

    Ik ontvang graag eenmalig meer informatie over Het Limburgs Landschap