default-header
HomeActiviteitenErfgoedweekend bij de Frankenhofmolen

Erfgoedweekend bij de Frankenhofmolen

Rondleidingen door Het Limburgs Landschap

Sinds de aankoop van de Frankenhofmolen met het bijbehorende molenlandschap heeft Het Limburgs Landschap veel werk verzet. We hebben onder andere de molen gerestaureerd, het watermolenlandschap hersteld en een expositie ingericht. De Frankenhofmolen is van oorsprong een pre-industriële watermolen die gebouwd is aan het begin van de 17de eeuw. De molen heeft door de jaren heen diverse functies gehad waaronder kopermolen, velbereidersmolen, volmolen (textielfabriek) en graanmolen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er over de Frankenhofmolen veel te vertellen valt. Tijdens het Erfgoedweekend, tevens Nationale Molendag, op zaterdag 14 en zondag 15 mei kunnen bezoekers mee op rondleiding door de Frankenhofmolen.   

Textielindustrie

De Frankenhofmolen is een industriële watermolen die ook wel ‘de volmolen’ wordt genoemd. Dit heeft te maken met haar geschiedenis. In de 18de-eeuw stond het textiel uit de regio Aken, Vaals, Luik hoog aangeschreven in Europa. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er een grote bedrijvigheid was. De Frankenhofmolen maakte met haar molenvijvers en stuwwerk onderdeel uit van het grote watermolenlandschap gelegen in het dal van de Zieversbeek. In tijden van de textielindustrie werd er in de Frankenhofmolen onder andere wol gevilt waarmee men vervolgens aan het einde van het textielproces uniformen van konden maken.

Verplicht aanmelden

Om alles goed te laten verlopen dient u vooraf een tijdslot te reserveren; maximaal 2 personen en VOL=VOL. Aanmelden voor zaterdag 14 mei kan hier, er zijn nog enkele plekken beschikbaar. 

LET OP: Het programma start bij de Frankenhofmolen, Weijerweg 4, 6291 NL Vaals. Parkeren kan op het naastgelegen boerenerf aan de Weijerweg 1.

Erfgoedweekend bij de Frankenhofmolen

Aanmelden voor Erfgoedweekend bij de Frankenhofmolen

    Ik ontvang graag eenmalig meer informatie over Het Limburgs Landschap