default-header
HomeActiviteitenLezing en workshop Maasheggen vlechten

Lezing en workshop Maasheggen vlechten

 • Datum 23 februari 2023
 • Locatie Kantoor Het Limburgs Landschap
  Rijksstraatweg 1 Lomm
  Navigeer je route
 • Workshops en oefendagen

   

  Oefendag voor meer ervaren landschapsvrijwilligers:
  4 maart van 09:00 uur tot 12:30 uur

  Workshops voor beginnende landschapsvrijwilligers:
  26 februari en 5 maart van 09:00 uur tot 12:30 uur

  De workshops en oefendagen vinden plaats in de regio Boxmeer.

Lezing en workshops Maasheggen vlechten

Wil jij (meer) leren over vlechtheggen? Op donderdag 23 februari organiseert Steunpunt Landschapsbeheer Limburg samen met Stichting Landschapsbeheer Boxmeer een lezing over dit bijzondere landschap. Vlechtheggen-expert Marius Grutters neemt je mee door de geschiedenis, het beheer én de toekomst van vlechtheggen in Nederland. In de weekenden na de lezing organiseren we workshops en oefendagen om de opgedane kennis in de praktijk toe te passen. Wie weet word je wel zo enthousiast dat je besluit mee te doen aan het NK Heggenvlechten 2023!?

De Maasheggen

De Maasheggen is het oudste cultuurlandschap in Nederland. In dit bijzondere gebied worden de kleine landbouwpercelen al eeuwen afgebakend door vlechtheggen van vooral meidoorn en sleedoorn. Deze doornstruiken worden diagonaal tussen andere struiken gevlochten, waardoor er een zeer dichte heg ontstaat. In 2018 heeft het gebied de status UNESCO Biosfeer ontvangen.

Cultuur en natuur

Met de opkomst van prikkeldraad zijn we de afgelopen eeuw in Nederland vele duizenden kilometers aan hagen en heggen verloren. Door het verdwijnen van deze landschapselementen verdwijnt ook een stukje van onze cultuur, ze geven immers vorm aan het landschap dat al honderden jaren door ons in stand word gehouden. Ook de natuur heeft veel baat bij het herstellen van vlechtheggen, voor veel soorten is de heg een compleet leefgebied. Grote aantallen vogels, zoogdieren en insecten maken gebruik van de heggen als schuilplaats, nestplaats of om voedsel te verzamelen.

Beheer is maatwerk

Het beheren van vlechtheggen is maat- en handwerk. Geen tien meter heg is hetzelfde, door variatie in hoogte, dikte van stammen en de afstand tussen stammen is het telkens zaak goed naar de heg te kijken en het beheer aan te passen op de omstandigheden. Gaat dit goed, dan ontstaat er een zeer dichte, ondoordringbare vlechtheg.

Vragen of meer informatie:

Bel Stichting het Limburgs Landschap op 077-4737575 en vraag naar Jerom Hendrickx of stuur een email naar landschapsbeheer@limburgs-landschap.nl

 

Lezing en workshop Maasheggen vlechten

Aanmelden voor Lezing en workshop Maasheggen vlechten

  Ik ontvang graag eenmalig meer informatie over Het Limburgs Landschap