default-header
HomeActiviteitenOntdek de Frankenhofmolen en zijn verhalen

Ontdek de Frankenhofmolen en zijn verhalen

Sinds de aankoop van de Frankenhofmolen met het bijbehorende molenlandschap heeft Het Limburgs Landschap veel werk verzet. De molen is gerestaureerd, het watermolenlandschap hersteld en er is een expositie ingericht. De Frankenhofmolen is van oorsprong een pre-industriële watermolen die gebouwd is aan het begin van de 17e eeuw. De molen heeft door de jaren heen diverse functies gehad waaronder kopermolen, velbereidersmolen, volmolen, textielfabriek en graanmolen. Er valt dus veel te vertellen over de molen, ervaar het zelf tijdens deze excursie. 

Textielindustrie

De Frankenhofmolen is een industriële watermolen die ook wel ‘de volmolen’ wordt genoemd. Dit heeft te maken met haar geschiedenis. In de 18e eeuw stond textiel uit de regio Aken, Vaals, Luik hoog aangeschreven in Europa. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er een grote bedrijvigheid was. De Frankenhofmolen maakte met haar molenvijvers en stuwwerken onderdeel uit van het grote watermolenlandschap gelegen in het dal van de Zieversbeek. In de tijd van de textielindustrie werd er in de Frankenhofmolen onder andere wol gevilt waar men vervolgens aan het einde van het textielproces uniformen van kon maken.

Openstelling

De Frankenhofmolen (Weijersweg 4a, 6291 NL Vaals) is elke 2e en 4e zaterdag van de maand voor het publiek geopend tussen 10.30 en 16.00 uur. Voor de exclusieve rondleidingen, die starten om 13:00 uur, en vanaf april ook om 10:30 uur, dient u een ticket te kopen via onze ticketshop. Er zitten enkele trappen in de rondleiding en er is geen lift aanwezig. Honden zijn niet toegestaan. De Frankenhofmolen is ook geopend voor het publiek op Nationale Molendag (11 mei), Nationale Monumentendag (14 september) en Limburgse Molendag (6 oktober).

Ontdek de Frankenhofmolen en zijn verhalen
Bezoekers kunnen mee op een exclusieve rondleiding bij de industriële Frankenhofmolen bij Holset