default-header
HomeActiviteitenSteunpunt Landschapsbeheer: praktijkcursus landschapsbeheer (uitverkocht)

Steunpunt Landschapsbeheer: praktijkcursus landschapsbeheer (uitverkocht)

  • Datum 07 september 2023
  • Locatie De IJzeren Man
    Geurtsvenweg 4, Weert
    Navigeer je route

Deze cursus is volgeboekt. Hou onze agenda in de gaten voor meer activiteiten. 

Het Limburgs Landschap organiseert in Weert de praktijkcursus landschapsbeheer voor doeners in het landschap. In tien theorie- en praktijklessen leer je hoe je onderhoud uitvoert en organiseert in bloemenweide, poel of houtachtige opstand.

Natuur en landschap worden steeds kostbaarder en kwetsbaarder. Een goede manier om ons landschap te behouden en herstellen is door samen met een dorpsraad, jeugdvereniging of natuurvereniging het onderhoud op te pakken. Zo behoedt je het landschap voor verval door gebrek aan onderhoud. Bovendien zijn deze activiteiten ook nog eens erg leuk om te doen.

De opbouw van deze praktijkcursus is als volgt, na een theorieles breng je het geleerde in praktijk door het werk uit te voeren. Je leert over het ontstaan, de ecologie en het onderhoud van landschapselementen. Een goede werkdag begint met een praktische voorbereiding waarin veiligheid en natuurwetgeving is verwerkt. Je krijgt tips over hoe je aan geld kan komen voor jouw project. Ook oefen je in de praktijk hoe je zelf een groepje mensen aan de slag zet met uitdagende werkvormen. Daarnaast krijg je toegang tot online kennis en trainingen. De cursus vergt geen speciale kennis of vaardigheid vooraf en er wordt niet met motorisch gereedschap gewerkt.

Na de cursus kun je je als organisatie of mentor aansluiten bij het Steunpunt Landschapsbeheer waardoor je op de hoogte blijft van ontwikkelingen in het landschapsbeheer. Je kan gebruik maken van faciliteiten voor vrijwilligers. De cursus wordt in samenwerking met lokale vrijwilligers georganiseerd en na afronding kun je je aansluiten bij een bestaande vrijwilligersgroep of zelf een project starten.

Het Steunpunt stimuleert het vrijwilligerswerk in natuur en landschap. Dat geldt niet alleen voor grote natuurterreinen, maar ook voor het (agrarisch) cultuurlandschap. In dorpsranden of het aanliggende landschap liggen vaak waardevolle landschapselementen. Juist hier is door het uitvoeren van landschapsbeheer veel eer te behalen voor vrijwilligers.

Het programma  

Les Thema Dag Datum Tijd
1 Introductie landschapsbeheer Dond 7 sept 19.30-22.00
2 Theorie poelenbeheer Dond 14 sept 19.30-22.00
3 Praktijk poelenbeheer Zat 16 sept 9.00-13.00
4 Werkdagen / werkvormen Dond 21 sept 19.30-22.00
5 Theorie kruidenbiotoopbeheer Dond 28 sept 19.30-22.00
6 Praktijk kruidenbiotoopbeheer Zat 30 sept 9.00-13.00
7 Wetten / regelingen / subsidies Dond 5 okt 19.30-22.00
8 Theorie beheer houtachtige opstanden Dond 12 okt 19.30-22.00
9 Praktijk beheer houtachtige opstanden Zat 14 okt 9.00-13.00
10 Excursie Zat ntb

 

Kosten voor de cursus bedragen € 70,=, inschrijven kan door tickets te kopen in onze ticketshop.

De cursus vindt plaats in NMC de IJzeren Man Geurtsvenweg 4, Weert.

Steunpunt Landschapsbeheer: praktijkcursus landschapsbeheer (uitverkocht)