default-header
HomeActiviteitenSteunpunt Landschapsbeheer: Pruimenbomen snoeien

Steunpunt Landschapsbeheer: Pruimenbomen snoeien

  • Datum 31 augustus 2023
  • Locatie Sweikhuizen

Samen met de Stichting Sjweikeser Rèngelaot organiseert Het Limburgs Landschap een snoei instructie voor het snoeien van pruimenbomen. De instructie bestaat uit een theorieavond op 31 augustus (19:30 uur) en een praktijkochtend op 9 september (09:00 uur).

Veel mensen weten het niet maar pruimen en kersenbomen snoei je beter niet in de winter. De vormsnoei van jonge bomen doe je het beste in de lente net na de bloei en oudere bomen snoei je direct na het plukken. Dit vanwege de loodglansschimmel die ernstig de gezondheid van pitfruit aan kan tasten. Ook wordt wel eens gezegd dat pruimenbomen zichzelf snoeien maar wie ooit bij een grote tak vol pruimen stond die door een doe-het-zelf-snoeiende pruimenboom stond, zal hier zeker anders over denken.

De Sjweikeser Rèngelaot is niet alleen de stichting die zich inzet voor het behoud van pruimenbomen rond het Sweikhuizen maar ook een fruitras op zich. Het dorp wordt inmiddels alweer omsingeld door pruimenboomgaarden en dat is vooral in het voorjaar iets waar de inwoners trots op zijn.

Deelname aan de snoei instructie kost € 10, deelnemers kunnen hier tickets bestellen. De instructie is gratis voor mensen uit Sweikhuizen en voor Snoeimeesters, zij kunnen zich opgeven via landschapsbeheer@limburgs-landschap.nl. Deelnemers aan de instructie ontvangen een link naar de cursusmap.

 

Steunpunt Landschapsbeheer: Pruimenbomen snoeien