default-header
HomeActiviteitenSteunpunt landschapsbeheer: Snoeicursus jonge kersen en pruimenbomen

Steunpunt landschapsbeheer: Snoeicursus jonge kersen en pruimenbomen

  • Datum 27 september 2023
  • Locatie Gemeente Eijsden - Margraten

Door jonge fruitbomen in hun jeugd de goede opbouw mee te geven kan de boom groot en mooi uitgroeien. Door vormsnoei in de jeugd van de boom voorkom je uitbrekende takken en kun je de vruchten makkelijk plukken. De voordelen van snoei zijn daarmee duidelijk maar toch wordt nogal eens gezegd dat pruimen en kersen niet gesnoeid moeten worden. Dit komt waarschijnlijk door de loodglansschimmel die de bomen in de winter kan infecteren. De bomen overlijden uiteindelijk. Door echter in de nazomer te snoeien omzeil je dit nadeel.

Theorie en praktijk 

De snoeicursus jonge kersen- en pruimenbomen snoeien bestaat uit een theorieles op 27 september (19.30-22.00 uur) en een praktijkles op 30 september (9.00-13.00 uur).

Cursus hoogstamfruitbomen snoeien

Om hoogstamfruitbomen voor het landschap te behouden is het belangrijk om ze goed te onderhouden. Voor hoogstam betekent dit onder andere het snoeien van de bomen. Dit is een tijdrovend karweitje waarvoor ook nog eens kennis en vaardigheid nodig is. De gemeente Eijsden-Margraten, CNME en Stichting het Limburgs Landschap staken de koppen bij elkaar en bieden twee verschillende cursussen aan waarin u zelf leert fruitbomen te snoeien. 

 

Steunpunt landschapsbeheer: Snoeicursus jonge kersen en pruimenbomen
Steunpunt landschapsbeheer: Snoeicursus jonge kersen en pruimenbomen