default-header
HomeActiviteitenVlinders, planten en insecten op de Groote Heide

Vlinders, planten en insecten op de Groote Heide

Waardplanten

De meeste vlinders leggen eitjes op planten die later door de rups gegeten zullen worden. Deze planten noemen we de waardplanten. De grote brandnetel is een van de voornaamste waardplanten. Rupsen van de kleine vos, dagpauwoog, landkaartje en atalanta leven ervan.

Nectarplanten

De planten waaruit insecten nectar halen, noemen we nectarplanten. Vlinders bezoeken vooral graag gele en blauwe bloemen, maar ze zijn ook wel op andere kleuren te vinden. Ze zuigen de nectar op met hun lange roltong. Niet alle soorten dagvlinders drinken nectar van dezelfde soort bloemen. Er zijn zelfs vlinders die helemaal geen voedsel tot zich nemen. Zij hebben als rups zoveel gegeten dat ze nog voldoende vetreserves hebben om te kunnen leven. Een bekende nectarplant is de vlinderstruik, maar ook lavendel, wilde marjolein en koninginnekruid doen het goed bij de vlinders. Tijdens deze natuurexcursie gaan de gidsen op zoek naar vlinders en rupsen.

De wandeling start om 10:00 uur vanaf Infocentrum Groote Heide aan de Hinsbeckerweg 55, 5915 PS in Venlo. Denk aan stevige wandelschoenen. 

Vlinders, planten en insecten op de Groote Heide