default-header
HomeActiviteitenVoormalig NAVO-hoofdkwartier (75 Jaar NAVO) – Uitverkocht

Voormalig NAVO-hoofdkwartier (75 Jaar NAVO) – Uitverkocht

De excursies op zaterdag 20 en zondag 21 april zijn uitverkocht. 

Ter ere van het 75 jarig jubileum van de NAVO en ‘Het Weekend van het Verdedigingserfgoed’ gooien we de poorten open van het Voormalig NAVO-Hoofdkwartier met extra rondleidingen. Op zaterdag 20 en zondag 21 april nemen onze gidsen bezoekers mee in het geheime hoofdkwartier wat decennia lang het epicentrum vormden van de Westerse Koude Oorlog Verdedigingslinie. Ter ere van het jubileum zal er dit weekend ook een operationeel amateur-zendstation aanwezig zijn met deskundige vrijwilligers die verbinding zullen maken met andere voormalig hoofdkwartieren en de bezoeker een inkijkje zullen geven in de draadloze communicatie die een belangrijke rol speelde in de Koude Oorlog. Benieuwd? Koop dan je kaartjes voor een van de tijdsloten via onderstaande button.

Voormalig NAVO-Hoofdkwartier
Het voormalige NAVO-hoofdkwartier in de Cannerberg is na een jarenlange sanering opengesteld. De NAVO heeft de groeve gebruikt als oorlogs- en oefenhoofdkwartier en het complex viel sinds 1956 onder de Wet op de Staatsgeheimen. Als gevolg van de gestegen spanningen tijdens de Koude Oorlog kreeg het hoofdkwartier in 1963 een permanente bezetting, dag en nacht en zeven dagen per week. Het complex was voor de NAVO een belangrijk communicatiecentrum. De luchtverdediging en de offensieve militaire operaties voor de noordelijke helft van West Duitsland werden er gecoördineerd. Toen de NAVO de groeve in 1992 verliet, was er sprake van een ernstige vervuiling met asbestvezels. Daarna vond er een grondige schoonmaakoperatie plaats waarbij het volledige hoofdkwartier werd ‘gestript’. Wat er overblijft, zijn de indrukwekkende ruïnes van deze ondergrondse wereld. Tijdens een rondleiding maken de bezoekers kennis met dit buitengewone verhaal.

75 Jaar NAVO
Op 4 april 1949 vond in Washington de oprichting van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO) plaats, wat betekent dat de NAVO dit jaar 75 jaar bestaat. Om dit te vieren, zijn er in het weekend van 20-21 april op diverse locaties in het land activiteiten gepland, waarbij onder andere schuilkelders, luchtwachttorens, forten, bunkers, vestingen en linies worden opengesteld voor het publiek.

Praktische info
De paden zijn rolstoeltoegankelijk, maar niet geschikt voor scootmobielen. De excursie is minder geschikt voor kinderen onder de 14 jaar. Honden zijn verboden in de groeve.

Voormalig NAVO-hoofdkwartier (75 Jaar NAVO) – Uitverkocht