default-header
HomeActiviteitenVoormalig NAVO-hoofdkwartier – Open Dag (uitverkocht)

Voormalig NAVO-hoofdkwartier – Open Dag (uitverkocht)

  • Datum 28 december 2023
  • Locatie Voormalig NAVO-hoofdkwartier in de Cannerberg
    Van Dopfflaan 6, 6213 NG Maastricht
    Navigeer je route

De rondleidingen op donderdag 28 december zijn uitverkocht. Achter het net gevist? In het nieuwe jaar zijn er elke maand reguliere rondleidingen door het voormalig NAVO-Hoofdkwartier. Kijk in onze agenda voor de data. 

Het voormalige NAVO-hoofdkwartier in de Cannerberg is na een jarenlange sanering opengesteld. De NAVO heeft de groeve gebruikt als oorlogs- en oefenhoofdkwartier en het complex viel sinds 1956 onder de Wet op de Staatsgeheimen. Als gevolg van de gestegen spanningen tijdens de Koude Oorlog kreeg het hoofdkwartier in 1963 een permanente bezetting, dag en nacht en zeven dagen per week. Het complex was voor de NAVO een belangrijk communicatiecentrum. De luchtverdediging en de offensieve militaire operaties voor de noordelijke helft van West Duitsland werden er gecoördineerd. Toen de NAVO de groeve in 1992 verliet, was er sprake van een ernstige vervuiling met asbestvezels. Daarna vond er een grondige schoonmaakoperatie plaats waarbij het volledige hoofdkwartier werd ‘gestript’. Wat er overblijft, zijn de indrukwekkende ruïnes van deze ondergrondse wereld. Tijdens een rondleiding maken de bezoekers kennis met dit buitengewone verhaal.

Praktische informatie
Tijdens de open dagen op 28 en 29 december worden er extra excursies georganiseerd. De excursie duurt ongeveer twee uur, denk aan goed schoeisel en warme kleding. De paden zijn rolstoeltoegankelijk, maar niet geschikt voor scootmobielen. De excursie is minder geschikt voor kinderen onder de 14 jaar. Honden zijn verboden in de groeve.

Er is ook een open dag op 29 december. 

Voormalig NAVO-hoofdkwartier – Open Dag (uitverkocht)
Voormalig NAVO-hoofdkwartier – Open Dag (uitverkocht)