default-header
HomeNieuwsVilla Nieuw Ehrenstein geopend

Villa Nieuw Ehrenstein geopend

maandag 14 maart 2022

Villa Nieuw Ehrenstein: van bouwval naar gastvrije erfgoedlocatie

Historisch verantwoord én duurzaam herbestemmen

In de Anstelvallei bij Kerkrade ligt Nieuw Ehrenstein. Dit 18de-eeuwse boerderijcomplex met 19de-eeuwse adellijke villa was totaal vervallen en deels ingestort. Sinds 2015 is Het Limburgs Landschap stapsgewijs aan het werk gegaan met een ingrijpende restauratie die de redding voor het complex is gebleken. De grote U-vormige boerderij is als eerste gerestaureerd en voltooid in 2019. Als onderdeel van de totale restauratie van dit monumentale complex wordt 11 maart a.s. een belangrijke volgende stap gezet met de oplevering van de gerestaureerde monumentale villa. Ook daar was, door interne verbouwingen, jarenlange verwaarlozing en verzakkingen nog maar een schim over van de oorspronkelijke grandeur. De afgelopen jaren heeft een team van vakmensen hard gewerkt aan de restauratie en inrichting van het pand en het resultaat is indrukwekkend. Omringd door de Anstelvallei is het zonder meer een nieuw visitekaartje voor Zuid-Limburg.

Duurzaamheid in een monument

Duurzaamheid blijft in een monument een ingewikkelde zaak. Niet alle moderne isolatiemethodes zijn zomaar in een monument aan te brengen. Al bij de eerste restauratieplannen van het complex is nagedacht over duurzaamheid. De villa is dus ook meteen bij de tijd gebracht door nieuwe installaties, innovatieve energietechniek en gebruiksgemak. Zo is er gekozen voor innovatieve warmtewisselaars onder het dak om van het gas af te zijn. De villa is na de restauratie ook op dit systeem aangesloten met lage temperatuur vloerverwarming en radiatoren. De villa had in de vele kamers stucwerkplafonds met sierlijsten in verschillende patronen. Het behoud daarvan werd complex omdat er muurisolatie moest komen.  En wat te doen met de ontbrekende delen? De moderne en duurzame techniek en voorzieningen zij nu onzichtbaar geworden, mede door slimme keuzes in de interieurafwerking. Speciaal isolerend monumentenglas maakte behoud van de originele vensters mogelijk.

Historisch interieur met een eigentijdse twist

Voor de interieurafwerking en -inrichting werd (interieurspecialist Rosan Scheres van) onderzoek- en ontwerpbureau History by Design ingeschakeld. Na een uitvoerig kleurhistorisch onderzoek en een inventarisatie van vele aanwezige fragmenten historisch papierbehang, werd besloten om qua afwerking aan te sluiten bij de glorieperiode van de villa: de tweede helft van de 19de eeuw. De resultaten van het interieuronderzoek vormden de inspiratiebron voor de herinrichting. Zo is in het huis onder andere een variëteit aan behangsels gebruikt met historisch verantwoorde patronen en drukwijzen. De drie salons op de begane grond zijn hierdoor opnieuw ware pronkkamers geworden met een geheel eigen gezicht, zoals dat bijna 200 jaar geleden ook het geval was. Maar ook de slaapkamers op de verdieping hebben veel aandacht gekregen met passende kleuren, behangsels, en stofferingen. De verdere inrichting met meer eigentijdse meubels en een selectie van vintage en ‘heritage pieces’ vormt in deze setting een aangenaam contrast en biedt veel comfort. Door deze keuzes is het een even bijzonder, verantwoord als smaakvol pand geworden.

Door al deze maatregelen hoort Ehrenstein niet alleen tot de meest duurzame monumenten van Nederland, het is nu ook een van de meest bijzondere erfgoedlocaties die gebruikt worden als exclusief vakantieverblijf. Een mooie en duurzame herbestemming van dit bijzondere monument. Een vakantie boeken kan via www.beaujean-vacances.nl.

De restauratie is uitgevoerd met steun van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, Provincie Limburg, Gemeente Kerkrade, Stichting Robur, Prins Bernard Cultuurfonds, Diorapthe en De Versterking.

Boek uw verblijf