default-header
HomeActiviteitenGEANNULEERD Door de natuur gevormd

GEANNULEERD Door de natuur gevormd

  • Datum 01 december 2021
  • Locatie Jammerdal/Egypte
    Vanaf de parkeerplaats bij het Bilderberg Hotel de Bovenste Molen, Bovenste Molenweg 12, 5912 TV te Venlo
    Navigeer je route

Het gebied onderste-bovenste molen in Venlo is een heel bijzonder gebied een der oudste afzettingen in ons land. Het is cultuurhistorisch van belang als stadsdeel. Het beeld wordt bepaald door de Molenbeek met de twee watermolens in de bosrijke omgeving Het rijksmonument Onderste Molen is in zijn huidige staat goed herkenbaar gebleven. De Bovenste Molen is in de loop der jaren verbouwd tot een hotelcomplex.

Oorspronkelijk was dit gebied een zanderig en heuvelachtig terrein ten zuidoosten van Venlo dat aan het einde van de 18e eeuw tot de jaren dertig van de twintigste eeuw werd ontgonnen om er klei en grind te winnen. Zo ontstonden er plassen (grindgaten) en de natuur zorgde voor een geheel nieuwe flora en fauna met een hoge diversiteit aan planten en dieren.

Buurtschap Egypte ligt tegen de steilrand, de helling van het hoogterras, op de Jammedaalse Heide. Hier vond ook kleiwinning plaats. Voor het transport van het gewonnen materiaal werd een smalspoor en tunnels aangelegd. Om de herinnering aan deze geschiedenis levend te houden zijn er nog enkele bakstenen tunneltjes in dit gebied en staan er nog twee woningen uit de jaren 20 van de vorige eeuw. Hier woonden de opzichters van de kleigroeve. Het gebied kent een rijke historie die op een aantal plaatsen goed te zien is. Kom meer te weten over deze bijzondere geschiedenis tijdens deze excursie.

GEANNULEERD Door de natuur gevormd

Aanmelden voor GEANNULEERD Door de natuur gevormd

    Ik ontvang graag eenmalig meer informatie over Het Limburgs Landschap


    Meer activiteiten